Лікування наркоманії: Основні етапи

Лікування наркоманії: Основні етапи

21.09.18 23:01 0 1199

Наркоманія - це болюча психічна та фізична залежність від наркотичних речовин. Вона є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Рано чи пізно рідні і близькі залежного починають шукати відповідь на питання «як лікувати наркомана»? Лише одиницям вдається впоратися із згубною звичкою самостійно; переважній більшості пацієнтів необхідна допомога в умовах спеціалізованих медичних центрів (наприклад, в Одесі це клініка "Доктор Благов": doctorblago.com.ua), де практикуються найбільш сучасні та ефективні методи лікування наркоманії. Не можна відкладати початок терапії, оскільки психологічні та соматичні порушення, що розвиваються на тлі прийому наркотиком, можуть стати незворотними.

Етапи лікування наркомана

В першу чергу досвідчені наркологи допомагають впоратися з синдромом відміни, тобто "ломкою". Саме болісні хворобливі відчуття, що тривають часом не один тиждень, не дозволяють наркоману самостійно відмовитися від прийому чергової дози, а, навпаки, змушують будь-якими способами добувати порцію наркотичної речовини.

Детоксикація здійснюється із застосуванням найбільш ефективних сучасних препаратів. При необхідності лікарі можуть вдатися до апаратного очищенню крові - плазмаферезу або гемодіалізу.

Зверніть увагу: плазмаферез передбачає поділ крові на кров'яні тільця і  плазму. Клітинні елементи повертаються в судинне русло разом з рідинами-плазмозамінниками, а плазма, в якій накопичується велика частина отруйних сполук, утилізується. Протипоказанням до проведення плазмаферезу є захворювання серцево-судинної системи.

Мета детоксикаційних процедур - це повне очищення організму від небезпечних речовин в максимально стислі терміни. Для купірування больового синдрому призначаються потужні анальгетики. Порушення сну, досить характерні для періоду абстиненції, є показанням для введення снодійних засобів. При тривожності і панічних атаках хворому дають транквілізатори і седатікі.

Багато лікарські засоби, використовувані в клініках, неможливо придбати в аптеках (тим більше - без рецепта). Це можна вважати вагомим доказом на користь лікування в умовах стаціонару. Під час «ломки» не виключені загальні ускладнення, пов'язані, в тому числі зі збоями в роботі серцево-судинної і дихальної систем. В умовах спеціалізованого медичного закладу здійснюється постійний моніторинг стану пацієнта, і при виникненні тих чи інших порушень заходи по їх корекції приймаються своєчасно. Очищення організму в середньому займає від 5 днів до 2 тижнів.

Особам, які брали опіоїди, можуть за бажанням імплантувати (вшити під шкіру) спеціальні препарати - блокатори опіоїдних рецепторів (зокрема - Налтрексон). Ця противорецидивная міра дозволяє купірувати негативні наслідки можливого зриву, тобто Чергового епізоду прийому «важкого» наркотику.

Сама по собі детоксикація не приводить до одужання; це всього лише один із способів лікування наркозалежності, а точніше - його перший етап, який приносить самі фізичне полегшення. Якщо перервати терапію на стадії зняття абстиненції, то після повернення в звичну соціальне середовище пацієнт майже зі стовідсотковою ймовірністю почне знову вживати наркотики. У зв'язку з цим, велике значення має проведення психотерапії з метою зміни сформованих стереотипів поведінки. Тільки довга щоденна робота з психологом в умовах реабілітаційного центру допоможе змінити установки. Період реабілітації може тривати до 3 місяців.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Медицинский аборт: Что ...

КОМЕНТАРІ