Патронатному вихователю гарантується: заробітна плата,кошти на виховання дитини,комплексна професійна підтримка

Патронатному вихователю гарантується: заробітна плата,кошти на виховання дитини,комплексна професійна підтримка

26.09.18 11:52 0 461
Досить нова форма виховання дітей для України – патронатний вихователь. Це людина, котра може взяти в свою родину дитину на виховання, якщо та опинилася в складних обставинах. Дитина може перебувати в такій сім'ї від 1 до 6 місяців. На кожну дитину держава виплачує соціальну допомогу, а батьки отримують кошти за оплату праці патронатних вихователів.

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин. Бувають випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження дітям загрожує небезпека. Інколи у дітей хворіють або помирають батьки, й за ними нікому доглядати. Трапляється й так, що дітей залишають у пологових будинках ще при народженні, й доки триває документальне оформлення «відмови» мами, немовлята безпомічно чекають своєї долі в лікарняній палаті... Коли батьки в силу складних життєвих обставин не можуть опікуватися дітьми, їх на певний час беруть на виховання професійні патронатні сім'ї.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту, у сім'ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім'ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Хто може стати патронатним вихователем?

-громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі;

- мають позитивний досвід виховання дітей;

- мають житло (власне, орендоване чи на правах користування);

- не мають судимості;

- стан здоров'я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей;

- одна (один) з яких виконання обов'язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю;

- зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі;

- пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей-кандидатів у патронатні вихователі.

Яка мета патронату над дитиною?

Метою патронату є забезпечення права кожної дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків (осіб, які їх замінюють) опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості –вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім'ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім'ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та воз'єднанню родини.

Що це дасть патронатному вихователю: гарантовані заробітну плату, кошти на виховання дитини, комплексну професійну підтримку.

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги праці патронатного вихователя, а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Соціальні виплати становлять 2 прожиткових мінімуми на кожну дитину відповідного віку. Розмір оплати за послугу патронату над дітьми прирівняний до 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи (9205 грн). Також установлена система надбавок у розмірі 10% за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім'ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Фестиваль професій до ...
Наступна новина: На Тернопіллі учні ...

КОМЕНТАРІ