У Чернігові з 2019 року діятиме нова Програма щодо діяльності Центру соціальних служб для сім'ї,дітей та молоді

У Чернігові з 2019 року діятиме нова Програма щодо діяльності Центру соціальних служб для сім'ї,дітей та молоді

05.10.18 15:00 0 888
4 жовтня, виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив проект Програми утримання та забезпечення діяльності Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на 2019-2023 роки.

Мета, основні завдання та заходи цієї Програми спрямовані на створення умов для забезпечення належного соціального захисту дітей та сімей, утвердження в суспільстві сімейних цінностей, виховання відповідального батьківства. Особливо тих сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах або відносяться до соціально незахищених категорій населення, сімей, які живуть з ВІЛ, молоді з функціональними обмеженнями, які потребують сторонньої допомоги.

У Чернігові станом на початок 2018 року кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування становить 362 дитини віком до 18 років. Також у місті проживає 340 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Питання безпритульності та бездоглядності дітей теж залишається вельми актуальним для міста. Діти часто стають безпритульними через сімейні проблеми, неспроможність та безвідповідальність батьків щодо виховання власних дітей, різноманітні правопорушення та інші складні життєві обставини. Крім того, є діти, покинуті батьками, які так само не мають належних умов для життя та повноцінного розвитку. Все це спричиняє зростання дитячого жебракування, бродяжництва, робить дітей беззахисними перед дорослими, які можуть втягувати їх до протиправної діяльності.

Саме діяльність Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спрямована на проведення якісної соціально-профілактичної роботи з відповідними категоріями населення для подолання складних життєвих обставин. Центр також опікує сім'ї учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб.

Значне місце посідає робота з молоддю, яка звільнилась з місць позбавлення волі або перебуває на обліку чи засуджені до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі. Крім того, фахівці із соціальної роботи приділяють увагу роботі з популяризації сімейних форм виховання, наставництва, патронату, підготовці, створенню та соціальному супроводженню прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Реалізація даної Програми дозволить:

* збільшити кількість сімей, які мінімізували та подолали складні життєві обставини;

* зменшити статистику негативних явищ у підлітковому та молодіжному середовищі, підвищити рівень обізнаності дітей та дорослих із питань негативного впливу на організм алкоголю, тютюну, наркотичних речовин;

* попередити відмови матерів від новонароджених дітей через психологічну та соціальну підтримку вагітних жінок;

* забезпечити соціальну підтримку, реабілітацію та інтеграцію осіб з особливими потребами в суспільстві;

* створити системи своєчасного реагування з надання необхідної допомоги громадянам, які її потребують, для зниження соціальної напруги у суспільстві;

* активізувати життєву позицію громадян, звільнених з місць позбавлення волі, або внутрішньо переміщених сімей;

* підвищити авторитет сім'ї, зміцнити сімейні цінності, допомогти в подоланні складних життєвих умов;

* надавати якісні соціальні послуги;

* покращити якість здійснення соціального супроводу сімей та осіб, які опинились у складних життєвих обставинах та не можуть подолати їх самостійно;

* взяти участь у процесах деінституалізації інтернатних закладів;

* збільшити кількість бажаючих сімей/осіб, які готові до прийняття дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у сім'ю.

Загальний обсяг фінансування даної Програми на п'ять років - 12,445 млн грн за кошти міського бюджету, зокрема, на 2019 рік передбачено 2,039 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на створення та оновлення матеріально-технічної бази забезпечення соціальної роботи; підвищення рівня кваліфікації соціальних працівників, психологів та інших фахівців центру; розробку та запуск власного інтернет-сайту для розміщення актуальної інформації про безкоштовні послуги соціально-вразливим категоріям населення міста.

Обсяги фінансування Програми визначаються при затвердженні міського бюджету, або при внесенні змін до нього і можуть коригуватися у залежності від рівня цін та можливостей міського бюджету міста Чернігова на відповідний фінансовий рік.

Програма «Утримання та забезпечення діяльності Чернігівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді на 2019 – 2023 роки» виноситиметься на розгляд Чернігівської міської ради на найближчому її засіданні.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Місто ...
Наступна новина: Ще одна родина учасника АТО ...

КОМЕНТАРІ