На Тернопіллі у Ланівцях перепоховують знайдені останки 41-го воїна Армії УНР

На Тернопіллі у Ланівцях перепоховують знайдені останки 41-го воїна Армії УНР

07.10.18 13:48 0 802
За християнським звичаєм та з військовими почестями у Ланівцях перепоховують останки 41-го воїна Армії Української Народної Республіки, страчених більшовиками. Дослідження могили вояків на околиці міста тривали протягом двох тижнів на замовлення Українського інституту національної пам'яті.

"Ми вшановуємо пам'ять Героїв, які віддали життя за незалежність та соборність рідної держави, право розмовляти українською мовою та мати українську церкву.як і 100 років тому воїни Армії УНР, а потім упівці та дисиденти, українські захисники воюють на Сході країни проти того ж російського агресора", - наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

За словами керівника експедиції, заступника директора меморіально-пошукового підприємства «Доля» Володимира Харчука, знайдені останки підтвердили спогади очевидців страти та історії, які переповідали місцеві жителі.

«Ми працюємо археологічним методом і фіксуємо способи поховання. Відомо, що проходили бої поблизу Ланівців. Українські воїни потрапили в полон і були розстріляні за відмову співпрацювати з більшовиками. Хаотично розміщені останки свідчать про санітарне захоронення. Ідентифікувати загиблих важко, адже немає жодних списків. Проте, ми над цим працюємо. Частина воїнів була розстріляна, знайдено багато куль у кістках, а тих, хто був поранений – добивали шаблями. Також знайдені православні хрестики, 2 саморобні срібні перстні, ґудзики від одностроїв, рване взуття, кишеньковий ножик та гребінчик. Окрім цього відомо, що воїнів пограбували», - зазначив Володимир Харчук.

Додамо, це вже не перше перепоховання. До того на Тернопільщині знайшли захоронення жертв "Ягільницької трагедії" та вояків Армії УНР, убитих більшовиками, у Шумську

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/oda.te.gov.ua/photos/?tab=album&album_id=1440940226009558

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ