Професія художник по гриму: Що потрбіно знати?

Професія художник по гриму: Що потрбіно знати?

08.10.18 19:07 0 1394

Вже другий десяток років ми користуємося звучними іноземними словами, що позначають старі й нові професії, які прийшли до нас з інших країн. Прийшла перебудова, з'явився новий життєвий уклад, який пред'явив, відповідно, нові вимоги і в наш лексикон увійшли гучні, модні слова, які надзвичайно популярні і сьогодні.

На початку 90-х а нашу країну почався активний вояж західних представників модельного і косметичного бізнесу і з'явилося багато красивих слів, що позначають давно існуючі та знову з'явилися професії. Почалася і донині є, плутанина в поняттях «візажист», «стиліст», «художник по макіяжу», «художник по гриму».

Спробуємо розібратися в термінології, а допоможе нам в цьому співробітник інтернет-магазину http://makefx.com.ua/, в якому безпосередньо можна придбати професійні матеріали для працівників сфери візажу та художників по гриму.

Візажист

 

Слово «visage», у французькій мові означає «обличчя», а дослівно «людина, що працює з обличчям». Люди, які працюють в салонах з клієнтами або продавці-консультанти, які продають, певну марку декоративної косметики і створюють побутової макіяж покупцям, мають професію візажист. Всі великі косметичні фірми, що випускають декоративну косметику, мають свого візажиста, який пропагує заданий модний образ відповідно до розробленої схеми.

Назвати цю людину художником по макіяжу не можна, так як в своїй творчості він обмежений жорсткими рамками, тобто вимогами, які пред'являє фірма до схеми, кольором і формою того чи іншого способу, рекламованого цією фірмою. Людина ж, що створює цей модний образ конкретної фірми є художником по макіяжу. Продумати і створити новий образ його робота і, тим не менш, він також не вільний повністю, тому що все одно підпорядкований філософії і «образної політиці» конкретної фірми.

Художник по макіяжу

 

В англійській мові - «make-up artist», у французькій - «maguilleur». Це людина, що працює в області моди, що створює професійний макіяж.

Стиліст

 

Це слово позначає професію людини, вирішального образ в цілому, від форми і кольору зачіски - до одягу, взуття та аксесуарів. Стиліст НЕ стриже, не прикрашає і не одягає сам. Він докладно розробляє схему образу, визначаючи форму і стилістику моделі, натюрморту, інтер'єру і здійснює нагляд і контроль за точністю відтворення цієї розробки. Він завжди тісно пов'язаний з фотографом, оператором знімального майданчика або ж з модельєром, який створив і представляє колекцію.

Працюючи з моделлю, стиліст вирішує, який спосіб вона буде нести і що ми побачимо, припустимо, на обкладинці модного журналу. Чи постане перед нами «жінка - вамп», «дівчинка - німфетка» або «ділова леді». Він також повністю вибудовує кадр разом з фотографом, оператором і від нього залежить яке враження справить знята робота, чи буде вона успішною. Отже стиліст - це людина, що працює на зйомках, на дефіле в модних показах, що створює і з'єднує образ в єдине ціле.

Художник по гриму

 

Слово «грим» походить від давньогрецького слова «Грім» - зморшка. Витоки європейського реалістичного гриму - в античному міфологічному театрі. Зморшка виникає на обличчі у відповідь на різні стани душі. Театральний термін «грим», як ми бачимо, зобов'язаний своїм походженням древнегречечскому поданням про рух душі. Сюжети давньогрецьких міфів постійно втілювалися на античної сцені. Великі драматурги - Софокл, Аристофан, Евріпід створили на основі міфів театр, «дійовими особами», якого були маски.

Об'ємними мальовничими масками користувалися театри всіх країн аж до ХVI століття. Родоночальнік реалістичного гриму вважається французький актор-трагік Тальма. У Росії його першими послідовниками стали великі актори В. Самойлов, А. Ленський, Ф. Шаляпін. Першим художником по гриму був І. Греміславскій. Його роботи стали еталоном реалістичної школи гриму.

ХХ століття створив новий вид мистецтва - кінематограф. У початковій стадії развіітія він багато запозичив у театру. У фільмах 30-40х років ще можна бачити театральний грим. Але умови створення фільмів зажадали нових форм гриму. А поява кольорової плівки на початку 50-х років вимагало зовсім іншого підходу до виконання гриму. До нього стали пред'являти найсуворіші вимоги: він повинен бути природним, натуральним за кольором, а головне зовсім непомітний на обличчі актора. Як бачимо, ця професія у нас має багаті традиції і блискучу, високо проффессіонально школу.

Отже, художник по гриму - це професійний майстер, який володіє всіма вище перерахованими професіями: візажем, макіяжем, частиною стілітіческіх прийомів, а також умінням змінювати обличчя, створюючи портретний, фантазійний, характерний, пластичний, об'ємно-скульптурний та спеціальний грим, що сьогодні іменується «спецефектами».

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Віскі Macallan та його ...
Наступна новина: Як правильно вибрати чохол?

КОМЕНТАРІ