Застосування щебеню в будівництві

Застосування щебеню в будівництві

17.10.18 10:19 0 1382

Одним з найбільш поширених нерудних будівельних матеріалів є щебінь. Він використовується як заповнювач для виробництва бетонної суміші, щебенем відсипаються насипу автотрас і залізниць, з нього виконуються підготовки під фундаменти і підлоги. У кожному з цих випадків використовується певний вид щебеню, необхідний для умов конкретного застосування. Це викликає потребу в постачанні матеріалу з гарантованими параметрами. До речі, в Києві якісний щебінь можна замовити тут: https://express-vr.com/materials/shcheben.

Вимоги до щебеню і його види

Згідно з чинним стандартом щебінь має тільки дві основні фракції: 5 - 25 мм і 25 - 60 мм, проте обладнання багатьох каменедробильних установок дозволяє розділяти щебінь в більш вузьких межах. Так, часто можна зустріти пропозиції про постачання гранітного відсіву (фракція від 0 до 5 мм), середньої фракції від 25 до 40 мм, великої фракції 20 - 70 мм і бутового каменю з фракціями 70-120 мм, 120-150 мм і 150-300 мм.

Чинний стандарт регламентує, що міцність щебеню повинні бути за стиранням не нижче И1 (при якій втрати маси щебеню при випробуванні не перевищують 25%), а по опору удару не нижче У75.

По морозостійкості щебінь може проводитися марок F50, F100, F200. Крім цього по радіоактивності (в залежності від величини активності природних радіонуклідів) щебінь поділяється на матеріал, який можна застосовувати в межах населеного пункту і той, який можна використовувати тільки за його межами.

Для визначення сфери використання щебеню важливий ще один показник: кількість в щебені пластинчастих (лещадністю) і голчастих зерен. За цим параметром щебінь буває:

  • кубовидний (вміст лещадних і голчастих зерен до 15 % від загального обсягу);
  • поліпшеним (від 15 до 25 %);
  • звичайним (від 25 до 35 %).

Область застосування щебеню

Щебінь є досить поширеним будівельним матеріалом, проте в залежності від виду і технічних параметрів області його застосування можуть відрізнятися:

  1. вапняковий щебінь застосовується  для виготовлення збірних залізобетонних виробів і в дорожньому будівництві;
  2. гравійний щебінь застосовується для виробництва стандартних бетонів, використовуваних в масовому будівництві і при виробництві збірних залізобетонних виробів, для зміцнення слабких грунтів в котлованах, пристрої підготовки під підлоги на грунті, для відсипання дорожнього полотна;
  3. вторинний щебінь може бути використаний як крупний заповнювач для бетонів середньої міцності, в якості нижнього шару підготовки під дорожнє полотно автотрас з середньою інтенсивністю руху, при благоустрої територій;
  4. гранітний щебінь використовується в основному як заповнювач для високоміцного бетону, де необхідна його висока міцність, а висока вартість не є перешкодою.

Джерело: https://express-vr.com/
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Чернігів: Отримання ...
Наступна новина: Житомирщина: у кожне ...

КОМЕНТАРІ