Різдвяний вертеп: Що потрібно знати?

Різдвяний вертеп: Що потрібно знати?

17.10.18 18:07 0 1619

Світле свято Різдва Христового відзначають в кожній християнській родині. У цей знаменний день люди ходять до церкви та готуються до зустрічі з рідними. В Україні, як і в багатьох європейських країнах, на Різдво Христове заведено збиратися всією сім'єю за загальним столом.

Це прекрасний привід побачити всіх членів сім'ї, якщо багато з них по роботі або по іншим причинам часто бувають у від'їзді. У цей день готують найсмачніші та найрізноманітніші страви, прикрашають будинок і обговорюють в колі сім'ї плани на майбутній рік.

Крім традиційних прикрас, у багатьох країнах західної Європи заведено влаштовувати різдвяний вертеп – своєрідну виставу, про традиції якого та як до нього правильно готуватись, ви можете дізнатись детальніше за посиланням. Така розвага протягом декількох років набула особливої популярності й в Україні.

Історія виникнення вертепу

Згідно дослівного перекладу «вертеп» означає «ясла, хлів». Як відомо з писання, Спаситель Христос народився саме в такому місці, тому і вистава так називається. Завдяки католикам, які дуже шанують це свято, воно стало популярним і у християн, які теж почали водити вертепи та ставити різноманітні вистави.

Взагалі, церковні вистави були відомі дуже давно, і вони були дуже популярні серед народу. Загалом, ці вистави робилися для малограмотних громадян, які, через невміння читати, не могли збагнути мудрість святого писання.

Такий популярний, різдвяний ляльковий театр, як вертеп, виник дещо пізніше ніж церковні вистави. Перші згадки про різдвяний вертеп датуються XVI століттям. Це мистецтво зародилося в Європі та в ній же набуло особливої популярності. До середини XVI століття майстерність письменників, музикантів, акторів, столярів і навіть священнослужителів оцінювали саме умінням створювати оригінальний та цікавий вертеп на честь Різдва Христового.

Різновиди вертепу

Розрізняють декілька основних видів вертепу, які набули популярності та прижились в різних країнах світу:

  1. Композиція. У цьому різновиді вистави використовуються різдвяні статуетки, об'ємні фігурки з різних матеріалів. Такий вид вертепу отримав величезну популярність не тільки в країнах Європи, а й в Україні.
  2. Механічний вертеп. У цьому випадку об'ємні або плоскі фігурки вистави анімуються за допомогою прихованого від глядачів механізму. Так, до механічного вертепу відноситься різдвяна музична шкатулка з танцюючими або рухомими фігурками – учасниками сцени Різдва.
  3. Живий вертеп. Як видно з назви, в цьому поданні повністю або частково ролі виконують живі люди. Живе подання знайшло своє місце в домашніх театральних постановках і в центрах навчання, наприклад, в школах і дитячих садках, де діти осягають мудрість Біблії, самостійно приймаючи роль в тематичних виставах.
  4. Театр. Сцени Різдва відтворюються за допомогою лялькового театру або ж до вистави залучають акторів. Цей яскравий вертеп свого часу був дуже поширений на території Польщі та Білорусії.

На Україні лялькові театри також є дуже популярними. І для того щоб створити святковий настрій, прикрашають дім або ж прибудинкову територію різдвяними прикрасами, які доречі можна придбати на сайті компанії Dema перейшовши за посиланням вище.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ