В Житомирській області 1 млрд грн у бюджеті-2019 передбачений на підтримку малих і середніх фермерських господарств

В Житомирській області 1 млрд грн у бюджеті-2019 передбачений на підтримку малих і середніх фермерських господарств

20.10.18 08:48 0 435
Вітчизняний аграрний комплекс формує 12% вітчизняного ВВП і забезпечує близько 40% всіх валютних надходжень. Тому підтримка АПК залишається серед головних урядових пріоритетів і в бюджеті-2019.

Уряд забезпечив законодавчі вимоги щодо фінансування АПК на рівні не менше 1% загального випуску продукції в аграрному секторі. Загальний обсяг фінансування на наступний рік складає 7,9 млрд грн., в тому числі по загальному фонду – 6,9 млрд грн. Крім того, в проекті бюджету на наступний рік збережені раніше започатковані програми підтримки АПК, що сприятиме подальшому нарощуванню виробництва і експортних можливостей агросектора.

1 млрд гривень – на розвиток фермерських господарств

Проект бюджету-2019 передбачає виділення 1 млрд грн. на розвиток фермерських господарств. Вперше в новітній історії фермерство закріплено Урядом як пріоритетний напрямок аграрної підтримки, а фермерські господарства визначені як основа сільського розвитку. Для фермерів буде збережено низку різноманітних програм підтримки: додаткова знижка на купівлю вітчизняної сільгосптехніки, знижка на насіння вітчизняної селекції, надання дорадчих послуг, а також здешевлення кредитів та надання безвідсоткових кредитів. За розрахунками, завдяки комплексній програмі підтримки, через два роки в Україні кількість фермерських господарств подвоїться, а обсяг виробленої ними сільгосппродукції складе до 12% аграрного ВВП. Але найголовніше – те, що фермер стане домінуючим гравцем в сільському господарстві України.

1,38 млрд гривень – на здешевлення придбання вітчизняної техніки

Наступного року на програму здешевлення придбання вітчизняної техніки в бюджеті закладено 1,38 млрд грн., що на 436 млн грн. більше, ніж цього року. Програма, що діє уже два роки довела свою ефективність - за перше півріччя 2018 року обсяг придбання техніки збільшився на 37%. Завдяки програмі підтримки, аграрії мають можливість придбати сільгосптехніку вітчизняного виробництва із суттєвою знижкою, яка для представників фермерських господарств досягла колосальних 40%. В програмі вже взяли участь майже 100 вітчизняних підприємств у сфері сільськогосподарського машинобудування. В промисловому виробництві техніки та обладнання для АПК утворено додатково 1200 робочих місць.

Розвиток тваринництва - 4 млрд гривень

На розвиток тваринництва Уряд в наступному році пропонує виділити 4 млрд грн. На відміну від вирощування зерна, де цикл виробництва обмежений одним роком, тваринництво передбачає довгострокові проекти. Перші результати та прибутки сільгосптоваровиробники починають отримувати тут лише через три роки. Тому і програми підтримки в цій галузі пролонговані мінімум на три роки, а в перспективі –на п'ять. Аграрні господарства зможуть отримати дотацію на кожну молочну корову, а громадяни, в чиїх господах народились телята, отримають на кожного по 2500 гривень, якщо вигодують його до 1 року. Уже зафіксовано перші ефекти цих програм підтримки: динаміку поголів'я стабілізовано, а середній надій на корову зріс на 2,4%.

Крім кількості, буде стимульована і якість продукції тваринництва. Окрема програма передбачає надання знижки за закуплене племінне поголів'я, біоматеріал тощо. В сегменті будівництва тваринницьких комплексів Уряд бере на себе до чверті всіх витрат інвесторів. В 2018 році завдяки такому партнерству в Україні з'явилось 25 нових тваринницьких ферм.

Розвиток хмелярства, закладка молодих садів та виноградників – 400 млн гривень

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Знищені великою водою ...
Наступна новина: На Тернопільщині відбулася ...

КОМЕНТАРІ