Кава - напій, який встиг полюбитися клієнтами різних категорій - вікових, гендерних, покупців з різним рівнем бюджету. Існує кілька способів приготування кави на продаж. Можна зварити каву в турці на газовій плиті, можна купити кавоварку для кави на піску. Класичний метод приготування кави полягає в використанні професійної кавомашини.
Такі кавомашини затребувані в закладах громадського харчування в умовах високої прохідності. Зазвичай їх встановлюють у барах і кафе швидкого харчування. Висока продуктивність, витривалість, автоматизація всіх процесів і швидкий час відновлення - ось головні переваги такого обладнання.
Машини для приготування кави
Основна маса відвідувачів спеціалізованих кав'ярень - ділові люди, в насиченому графіку яких не завжди є час для відвідування ресторану для повноцінної трапези. Інша частина покупців приходить в кав'ярню, щоб отримати чергову дозу кофеїну. Саме тому, необхідно купувати якісне торгове обладнання для магазину, щоб задовільнити навіть самих вимогливих клієнтів. Таким завзятим кавоманам барист повинен подати чашечку еспресо в лічені секунди. А щоб це було реально зробити, до кавоварки висувається ряд вимог:
- Швидкість приготування. Так контингент кавових закладів визначає основні вимоги до кавового обладнання. Професійні кавомашини, в першу чергу, розраховані на оперативність приготування кавових напоїв.
- Висока якість. Беручи до уваги високі критерії, якими керуються любителі попити кави поза домом, професійні кавомашини повинні готувати якісний і смачну каву.
- Універсальність. Хоча стабільні ціни і заставлений меню - не найгірше, що може запропонувати підприємство громадського харчування, багато відвідувачів все ж вимагають різноманітності. Не виключенням є і кава. Так кавова карта кав'ярні середнього рівня розширилася до широко асортименту кавових напоїв, включаючи еспресо, американо, латте, капучино, маккіато, фрапе і ін. Щоб полегшити роботу бариста, професійні кавоварки оснащують універсальної панеллю керування з можливістю програмування, завдяки чому кавовий напій будь-якої складності можна приготувати всього лише одним натисненням відповідної кнопки.
Види професійних кавоварок
Асортимент апаратів для приготування кави в спеціалізованих магазинах представлений в широкому вигляді. Існує кілька видів професійних кавоварок:
- Професійна джезва - турка, виконана з міді. Використовується для заварювання кави за допомогою електричної або газової плити.
- Кавоварка для кави по-турецьки - апарат, який оснащений ємністю для кварцового піску. Під дією електричних нагрівачів відбувається нагрівання піску, в який поміщається турка з кавою для заварювання.
- Ручні кавові машини. Професійні апарати для приготування кави, використовуючи які всі операції потрібно виконувати самостійно. Даний вид кавоварок може забезпечити високі смакові якості напою, але використовувати такий апарат в кав'ярні з великою відвідуваністю не доцільно.
- Автоматичні кавомашини призначені для оптимізації процесу приготування кави в інтенсивному режимі. Апарати знайшли широке застосування в кафе, ресторанах, барах, кав'ярнях і кондитерських, а також в мобільних кав'ярнях, популярність яких в нашій країні зростає з кожним днем. Відмітною перевагою автоматичних професійних кавоварок є оснащення їх додатковими опціями, такими як програмування, точне дозування води на порцію, установка заданої температури води для заварювання різних напоїв, кавомолка, підігрів чашок й ін.