Відтепер у Чернігові є механізм сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань

Відтепер у Чернігові є механізм сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань

27.10.18 08:37 0 484
Міську програму сприяння забезпеченню новим житлом мешканців непридатних і застарілих помешкань у Чернігові прийнято! На сесії Чернігівської міської ради депутати проголосували «за». Відтепер незаможні мешканці старих і вже не дуже придатних для проживання багатоповерхівок у Чернігові мають додатковий шанс на переселення в нові квартири.

Програма передбачає систему компенсацій, які інвестори-забудовники будуть отримувати в разі, якщо будуватимуть на місці зношеного аварійного житла з відселенням мешканців у кращі будинки.

При обговоренні питання в сесійному залі чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив на принциповому моменті: участь у загадній Програмі – тільки за умови згоди всіх мешканців.

- Це програма для добровільних договірних відносин із забудовником у разі, якщо всі мешканці згодні. Якщо декілька з них не підписуються – місто Програми щодо цього будинку не розпочинає. Тоді це проблеми колективу: знаходьте незгодних, переконуйте їх, вмовляйте, - зазначив міський голова.

Як відомо, саме Владислав Атрошенко є ініціатором розробки Програми, а Чернігів, вірогідно, першим в Україні запроваджує подібний механізм. Досі проблема маси старих будинків скрізь залишалася невирішуваною.

Механізм стимулювання забудовників передбачає кілька напрямків. По-перше, для будівельної компанії встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі в розвитку інфраструктури міста – 0,01%. По-друге, за рахунок міського бюджету їм буде надаватися часткова компенсація збитків, понесених у зв'язку з забезпеченням мешканців новим житлом. Розмір компенсації – до 40% опосередкованої вартості спорудженого житла, встановленого Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.

На сесії депутати додали до проекту ще одну правку: у разі, якщо власник має правовстановлюючі документи і на нежитлові приміщення всередині відселюваного будинку, компенсація (на рівні 30%) стосуватиметься і їх.

Дія Програми, відповідно до проекту, розповсюджується на будинки (аварійні, зношені, непридатні для проживання) віком від 50 років і старіші.

Нагадаємо, що проект цієї міської Програми у Чернігові став результатом кількамісячної роботи фахівців і консультацій з широким колом забудовників.

Разом з тим, міська влада Чернігова добивається детінізації економіки. Тому скористатися цією Програмою зможе тільки той забудовник, у якого середня заробітна плата на підприємстві за останній звітний рік була не меншою за 90% від середньої по галузі будівництва по Україні. Тобто – сумлінний платник податків.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Спортсмени та ...
Наступна новина: 9 підприємств Житомирщини ...

КОМЕНТАРІ