Чернігів: Депутати підтримали програму компенсації перевезень для пільгових категорій громадян

Чернігів: Депутати підтримали програму компенсації перевезень для пільгових категорій громадян

27.10.18 08:53 0 789
26 жовтня, депутати міської ради підтримали Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на 2019-2021 роки.

Програма передбачає, що 74 млн грн за перевезення пільговиків всіх категорій щорічно отримуватиме КП "Чернігівське тролейбусне управління". Дана сума залишається на рівні 2018 року. Що стосується суми компенсації автоперевізникам, то вона скоригована тільки на відсоток збільшення ціни на проїзд з 4,5 до 5 грн.

Ряд депутатів висловлювали зауваження до роботи автоперевізників у місті. Також питання були і до того, яким чином обраховується кількість перевезених пільговиків.

Депутати доповнили Програму умовою: компенсація пільг перевізникам з 2020 року буде можливою тільки за умови впровадження у транспорті дієвої системи обліку пасажирів.

Як відомо, держава законодавчо закріпила за численими категоріями громадян право пільгового проїзду на маршрутах загального користування у населених пунктах. До 2016 року видатки на компенсацію за пільговий проїзд передбачались у Державному бюджеті. На сьогоднішній день Бюджетний кодекс покладає ці витрати на місцеві бюджети.

Розрахунок кількості пасажирів, які перевезені за пільгою, відбувається за спеціальною формою, яка наводиться у Програмі. Так само за відповідною формулою обчислюється дохід, який перевізник втратив, перевозячи пільговиків.

Дія Програми поширюється на міський тролейбусний транспорт, міські автобусні маршрути, а також рейси до садово-городніх масивів у весняно-літній період. Втім є різниця щодо категорій пільговиків.

Загалом визначено 4 категорії пасажирів, за проїзд яких в автобусах загального користування здійснюються компенсаційні відшкодування:

* Ветерани війни: учасники бойових дій та особи, прирівняні до них (в т.ч. учасники АТО), інваліди війни, особа, яка супроводжує інваліда війни 1-ї групи, члени сімей загиблих (в т.ч., які пропали безвісти) військовослужбовців.

* Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи: громадяни, віднесені до категорії І; громадяни-учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які належать до категорії ІІ, діти, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою.

* Інваліди: інваліди І-ІІ груп, інваліди по зору І-ІІ груп, діти-інваліди, особа, яка супроводжує інваліда І групи або дитину-інваліда.

* Інші категорії громадян: діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються або навчаються у навчально-виховних та навчальних закладах, діти з багатодітних сімей.

Що стосується електротранспорту (тролейбуси) та автобусних щочетвергових рейсів до садово-городніх масивів у весняно-літній період, то тут до перелічених вже категорій громадян додаються пенсіонери за віком, ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ, ветерани податкової міліції, ветерани державної пожежної охорони, ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України, ветерани служби цивільного захисту, ветерани Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Загалом правом пільгового проїзду користуються майже 83 тис містян. Пільги надаються на підставі посвідчення, що підтверджує правовий статус окремої категорії пасажира-пільговика.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Україна та Білорусь ...
Наступна новина: Тернопілля: у Теребовлі ...

КОМЕНТАРІ