BIOS: Загальне поняття?

BIOS: Загальне поняття?

31.10.18 09:53 0 899

Знання цього поняття, можуть стати в нагоді будь-якому просунутому користувачеві комп'ютера. Отже, BIOS - це basic input / output system (базова система введення виведення), що представляє собою набір мікропрограм, записаних в ППЗУ ПК. Цей набір мікропрограм необхідний для початкового завантаження комп'ютера і для подальшого запуску ОС. За допомогою даного інструменту ви можете налаштувати необхідні режими роботи всіх основних компонентів ПК.

Відразу після включення ПК, BIOS проводить впізнання пристроїв (процесора, оперативної пам'яті, відеоконтролера, дисків і т. д.), перевіряє їх справність і запускає з заданими параметрами. Після цього управління передається завантажувачу ОС.

Користувач ПК може управляти BIOS в досить широких межах. Кардинальне втручання передбачає його перепрошивку. Тобто користувач може видалити вміст мікросхеми і записати в неї новий набір мікропрограм. Така операція може знадобитися для відновлення застарілих версій BIOS. Свіжі версії розробляються з метою усунення допущених раніше помилок, а також для введення підтримки новітніх пристроїв. Останню версію прошивки BIOS можна знайти на офіційному сайті виробника материнської плати.

Інший спосіб втручання в базову input / output систему - це зміна налаштувань, які задаються пристроям під час завантаження ПК. Для зберігання цих налаштувань використовується CMOS (енергозалежна пам'ять). Щоб ці налаштування не скидалися при виключенні комп'ютера, на системній платі передбачена батарейка. Для зміни цих параметрів потрібно увійти в BIOS.

Як зайти в БІОС?

BIOSПри запуску, комп'ютер сам пропонує натиснути клавішу для входу в інтерфейс BIOS. Це може бути «Del» або «F1», в залежності від виробника материнської плати. Якщо ж ви власник лептопа, тоді вам варто прочитати статтю "Как зайти в БИОС на ноутбуке".

Після завантаження інтерфейсу управління BIOS відкривається вкладка Main. Навігація по вкладках і по пунктах меню здійснюється стрілками. Для вибору відповідного розділу потрібно натиснути клавішу Enter. Вибір потрібного параметра здійснюється натисканням клавіш «PageDown» і «PageUp» або стрілками «вгору» і «вниз». Клавіша F10 зберігає зміни в налаштуваннях. Щоб повернутися до заводських налаштувань, необхідно натиснути клавішу F9. Всі вкладки в BIOS розділені на два поля. У лівому знаходяться змінювані настройки, а в правому виводяться контекстні підказки.

У вкладці Main можна виставити поточний час і дату. Значення вводяться цифровими клавішами або клавішами «плюс» і «мінус». Інші параметри в цій вкладці зазвичай коректно визначаються автоматично, і їх змінювати не потрібно.

Наступна вкладка Advanced. Тут теж немає сенсу що-небудь налаштовувати, тому переходимо до наступної - Security. У цій вкладці можна встановити паролі. Хоча для домашнього ПК це не дуже актуально.

У вкладці Boot налаштовується пріоритет завантаження ОС. У разі необхідності переустановлення ОС з компакт диска або якщо потрібно провести завантаження з завантажувального диска для діагностики та налагодження системи, то первинним джерелом завантаження слід встановити CD-ROM. Якщо завантаження з компакт диска не потрібно, в пункті «First Boot Device» потрібно встановити параметр «Hard Disk».

Остання вкладка Exit дозволяє вийти з BIOS зі збереженням налаштувань (Exit Saving Changes), без збереження налаштувань (Exit Discarding Changes), або з поверненням до заводських налаштувань (Load Setup Defaults).

Це, загалом, і всі основні відомості про BIOS. Більш детальну інформацію з налагодження BIOS для кожної конкретної материнської плати можна знайти в документації до неї або на офіційному сайті виробника.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Голова ОДА обговорив з ...
Наступна новина: Степан Барна під час ...

КОМЕНТАРІ