Чи варто їхати в Польщу на роботу?

Чи варто їхати в Польщу на роботу?

06.11.18 14:40 0 788

Багато людей задають питання: А чи варто їхати в Польщу на роботу? Що потрібно, при цьому, враховувати? Як там ставляться до іноземних робітників? У цій статті ми спробуємо в цьому розібратись, а допоможе нам в цьому співробітник компанії http://workinpoland.com.ua, яка безпосередньо займається працевлаштуванням українців в Польщі.

Які переваги надає робота / працевлаштування в Польщі?

  1. Більш високий рівень життя і більш висока заробітна плата. Середня номінальна зарплата по країні складає 1 000 євро (це приблизно 700-900 євро "чистими"). Але це тільки ті суми, на які можуть розраховувати поляки. Їм такі гроші не дуже подобаються, тому вони активно виїжджають на заробітки в країни Євросоюзу. Щоб компенсувати нестачу робочих місць, запрошують іноземців (білорусів, росіян, українців). Іноземці можуть розраховувати на заробітну плату близько 500 євро в робітничих професіях (і значно вищу в «інтелектуальних»). Це набагато вище, ніж середня «чиста» заробітна плата в Україні та Білорусії.
  2. Мінімальні вимоги щодо кваліфікації. Польщі бракує «золотих рук» швачок, слюсарів, монтажників і будівельників. Є багато вакансій в сфері обслуговування (прибиральниці, офіціанти, кухонні робітники). У більшості вакансій не потрібні ні спеціальні навички, ні "корочки" про вищу освіту, чи інших документів. Тому тут виходить свого роду «рай для робітників». Співробітники, зайняті у сфері інтелектуальної праці («білі комірці») теж затребувані. Але ті ж програмісти або фінансисти можуть працювати в інших країнах Єврозони і отримувати набагато більше.
  3. Зрозуміла для білорусів, українців і росіян мова. Якщо ви знаєте білоруську або українську мову, то зможете на слух зрозуміти 30-40 % мовлення без будь-якої підготовки. В ході роботи ви трохи «підтягнете» мову (якщо буде бажання), а потім почнете розуміти її взагалі без проблем. Самі поляки люблять працювати з українцями і білорусами, оскільки ми близькі і культурно, і за мовою. Не так давно Польща почала запрошувати на роботу молдаван, ось з ними з'явилися проблеми.
  4. Територіальна близькість. Від Києва до Варшави приблизно 800 км, від Мінська до Варшави - трохи менше 500 км, а від Москви - 1 200 км. Це дозволяє швидко дістатися до країни будь-яким способом: автобус, маршрутним таксі, літаком, потягом. Виходить, що додому з Польщі можна дістатися менше, ніж за 1 добу.
  5. Можливість отримати громадянство Польщі або відкрити бізнес. Якщо ви офіціійно пропрацюєте в Польщі 5 років, не виїжджаючи за територію держави, то зможете претендувати на отримання громадянства. Також ви можете відкрити свій бізнес в країні.
  6. Базове медичне обслуговування безкоштовне. Звичайно, іноземним робітникам хочеться бути впевненими, що все буде добре. Сьогодні медична допомога в країні надається всім без винятку. Так що в разі виробничої травми ви без лікаря не залишитеся. З 2018 року почав працювати спеціальний Державний цільовий фонд, кошти з якого будуть йти на фінансування медичної допомоги іноземним робітникам.
  7. Вигідні умови по Карті поляка. Вони є не у всіх, а тільки у тих, хто має польське коріння (+ підтвердив їх в установленому порядку). Карти видаються з 2008 року і пропонують отримання наступних переваг: багаторазову візу для відвідин країни (що вигідно іноземним працівникам), безкоштовне оформлення посвідки на проживання на постійній основі, спрощений порядок отримання роботи / відкриття бізнесу (вам не потрібно буде отримувати ніяких додаткових дозволів).
  8. Легальне працевлаштування в перевірених компаніях. Якщо ви влаштовуєтеся легально, то отримуєте не тільки «соціальний пакет», а й безкоштовне проживання. Звичайно, умови не п'ятизіркові, але за житло платити зі своєї кишені не доведеться. У деяких компаніях практикують так звану «оплату комуналки», рівну приблизно 100 доларам з людини.
  9. Якісні та доступні продукти харчування. Коштують вони дешевше, ніж в Росії та Білорусі, але їх якість набагато краща. Кажуть, що ще можна помилуватися історичними та культурними пам'ятками. Але у людей, які приїхали заробляти гроші, на це просто немає часу. У них робочий графік по 12 годин на добу 6 днів на тиждень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Найбільш затребувані ...

КОМЕНТАРІ