Які є види зубних пломб

Які є види зубних пломб

10.11.18 10:15 0 2191

Мабуть, сьогодні вже майже не знайти людей з на 100 % здоровими зубами. Тому, той з нас, хто не стикався з необхідністю ставити пломбу, справжній счасливчик. А як ви думаєте: Чим пломби відрізняються між собою, і які для них використовуються матеріали? Люди задають всі ці питання, вже сидячи в кріслі стоматолога, хоча знати відповіді на них нікому не завадить заздалегідь. Як то кажуть, попереджений - значить озброєний. Саме тому сьогодні ми про це й поговоримо.

Різновиди пломб:

  • Цементна. Ця група матеріалів має декілька основних підвидів: полікарбоксилатні, цинк-фосфатні, силікатні, склоіономірні та силіко-фосфатні цементи. Цементна пломба зазвичай стає твердішою під впливом хімічної реакції (якщо змішати порошок і рідину - головні компоненти пломби). Недоліком матеріалу можна вважати те, що від моменту замішування матеріалу та до моменту постановки готової пломби є дуже мало часу. Досить міцною цементна пломба стає тільки через кілька годин, тому пацієнтам не рекомендують їсти або пити протягом 2 годин після візиту до стоматолога.
  • Металева. Такий виріб для зубів роблять за допомогою одного з твердіючих розчинів металів ртуті - амальгами. Вона може бути срібною, золотою або мідною. Металева пломба, безумовно, міцна, тверда і здатна прослужити багато років. Але, з іншого боку, виглядає вона не так естетично, як інші, а крім того повільно твердне і вмощується з роками. Вже через декілька років після пломбування зуба, навколо металевої пломби виникає вторинний карієс, ну а сам зуб поступово набуває забарвлення металу. В силу цих причин дані пломби не є популярними серед пацієнтів. До того ж, багато людей, які вибрали металеві пломби, скаржаться на неприємний присмак у роті, гіркоту та печіння. Єдиний спосіб позбутися від цього - замінити пломбу на іншу.
  • Пластмасова. Сьогодні пластмасові пломби практично не застосовують. Виною тому погані експлуатаційні якості матеріалу. Наприклад, з часом така пломба стирається, змінює колір і викликає неприємний запах і присмак у роті. Що ще гірше - у пацієнта може виявитися алергія на матеріал. Стоматологи сходяться на думці, що краще не економити і поставити дійсно міцний продукт, особливо, якщо це пломба на передній зуб. Раніше зубна пломба з пластмаси користувалася успіхом, але з винаходом більш підходящих матеріалів зійшла нанівець.
  • Композитна. Такого роду пломби відносяться до виробів останнього покоління. Вони використовуються, як правило, для реставрації коронок або пломб в корінних зубах. Композити - це синтез 2 різних за хімічним складом компонентів: неорганічного наповнювача та органічного мономера. Вони тверднуть завдяки ультрафіолетовому світлу з довжиною хвилі 400-500 нм. Не можна не відзначити естетичну привабливість композитних пломб. Колірна палітра їх дуже різноманітна, так ви зможете підібрати колір для будь-якого зуба.
  • Фотополімерна. Ще одним типом пломб, які тверднуть під впливом світла, є фотополімерні. Використовуючи їх стоматолог має можливість відновити форму зуба, не турбуючись, що матеріал ось-ось застигне. Фотополімери в стоматології використовуються з великим успіхом, вони міцні та надійні, але міняти таку пломбу все одно доведеться кожні 5 років. Фахівці визнають відмінну якість фотополімерних пломб, але радять для реставрації передніх зубів пошукати щось більш надійне, як, скажімо, керамічні вкладки, а фотополімери більш підходять для жувальних зубів.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ