В Житомирській області в один рік дитина вже повинна мати основні щеплення і сформувати імунітет до захворювань

В Житомирській області в один рік дитина вже повинна мати основні щеплення і сформувати імунітет до захворювань

14.11.18 11:12 0 527
Загальний профілактичний календар в Україні гарантує безкоштовне щеплення, які забезпечують захист від десяти хвороб. Про це розповідає педіатр-інфекціонист Житомирської центральної міської дитячої лікарні Анною Кухарук.

«Важливо вчасно вакцинуватися, щоб встигнути сформувати імунітет, організму потрібно виробити захисні антитіла до того, як дитина починає ходити. В рік дітки починають ходити, контактувати з соціумом. Самостійно пересуваються дитячим майданчиком – а це вже ризик заразитися. Вакцинація ж дає захист від хвороб», - наголошує Анна Кухарук.

Отже, згідно із загальним профілактичним календарем щеплень держава забезпечує безкоштовною вакцинацією проти таких хвороб: туберкульозу (БЦЖ), гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції та поліємеліту.

«Календар складено так, що в 1 рік дитина має отримати більшість щеплень і мати імунітет від цих захворювань», - розповідає педіатр-інфекціоніст.

За календарем в 1 рік дитина повинна отримати основні щеплення, далі ревакцинація для підтримки антитіл на належному рівні.

У першу добу від народження немовлям роблять щеплення проти гепатиту В, другу і третю дозу вакцини далі дитина повинна отримати у віці 2 та 6 місяців. На 3-5 добу від народження дитину щеплюють проти туберкульозу (БЦЖ). Проти Хіб-інфекції проводять вакцинацію у 2,4 та 6 місяців. Також у 2,4 та 6 місяців щеплюють проти дифтерії, правцю, кашлюку та поліємеліту. У 12 місяців дитина отримує вакцинацію від кору, краснухи та паротиту.

Анна Кухарук зауважує, що чим менша дитина, тим легше вона переносить щепелення. Чим доросліша дитина, тим більше реактивність імунної системи. Чим старша дитина, тим більш виражена відповідь організму на вакцинацію. Це і місцеві прояви, і підвищення температури. Така особливість імунної системи.

«До року дитина має отримати основні щеплення, потім у 18 місяців ревакцинація. І далі вже з півтора року лише ревакцинація для того, аби підтримати антитіла на певному захисному рівні», - розповідає дитячий лікар.

За словами Анни Кухарук, вакцинуватися варто навіть якщо є порушення термінів згідно профілактичного календаря. Якщо раптом ви не встигли щепити дитину у відповідний вік згідно рекомендацій, потрібно продовжувати потім.

Також педіатр-інфекціоніст відмічає, що крім загального календаря є й інші щеплення. Вони не заборонені державою, але відносяться до рекомендованих.

«Особлива увага до пацієнтів з групи ризику, усіх, хто має якісь супутні захворювання. Хворих маємо захищати ще більше, ніж здорових», - наголошує лікар.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Як стати експортером: На ...
Наступна новина: Як вибрати мангал для ...

КОМЕНТАРІ