Тернопілля: степан Барна вручив орден княгині Ольги ІІІ ступеня 94-рiчнiй Ванді Демчук

Тернопілля: степан Барна вручив орден княгині Ольги ІІІ ступеня 94-рiчнiй Ванді Демчук

17.11.18 12:42 0 884
Час, коли найкращих синів та доньок України, жорстоко вбивали і катували за патріотизм та любов до рідної землі пережила 94-річна Ванда Петрівна Демчук з міста Копичинці Гусятинського району. Жінка була зв'язковою, розвідницею, перевозила зброю для учасників УПА та займалася просвітницькою діяльністю серед населення.

З учасницею національно-визвольної боротьби поспілкувався голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. Він подякував Ванді Демчук за неоціненний внесок для майбутнього України та вручив важливу державну нагороду – орден княгині Ольги ІІІ ступеня. Відповідний Указ про нагородження підписав Президент України Петро Порошенко.

«Ванда Демчук – приклад великої мужності, стійкості, незламності духу та патріотизму. Своїми вчинками вона продемонструвала велику любов до України і є взірцем для наслідування», - підкреслив Степан Барна.

У 16 років Ванда Демчук вступила до молодіжної організації «Січ», а в 18 – Організації українських націоналістів. Працювала у місцевій лікарні, допомагала пораненим хлопцям та провідникам ОУН.

У березні 1946 року схоплена кадебістами. Протягом п'яти місяців мужньо витримувала щоденні допити, знущання і жорстокі катування у Чортківській тюрмі, проте, не зламалася. Дівчина не видала жодного з побратимів, відтак була засуджена до 15-ти років каторги. Звільнилася у квітні 1956 року.

жінка – щаслива мати і бабуся. З трепетом слідкує за подіями в Україні та часто згадує про своїх побратимів, які віддали життя за волю рідної країни.

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/oda.te.gov.ua/photos/?tab=album&album_id=1492309307539316

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Завдяки системі ...
Наступна новина: Тернопілля: у Жабинецькій ...

КОМЕНТАРІ