На Житомирщині вже 5 сімей є кандидатами у патронатні вихователі

На Житомирщині вже 5 сімей є кандидатами у патронатні вихователі

23.11.18 08:28 0 551
На Житомирщині стартував процес впровадження послуги патронату над дитиною. В області почав працювати спеціаліст з підготовки кандидатів у патронатні вихователі, і на вже є 5 родин бажаючих.

Про те, що таке патронат над дитиною, які умови для кандидатів, скільки і хто за це платитиме, розповіли 22 листопада, під час прес-конференції заступник голови ОДА Ярослав Лагута, директор обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Ганна Антіпова, т.в.о начальника служби у справах дітей ОДА Наталія Пилипчук, менеджер проекту «Сімейний патронат» Міжнародної благодійної організації «Партнерство "Кожній дитині"» Лариса Стрига та тренер за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі Тетяна Піка.

— «Наша область першою розпочала реформу інституційного догляду, ми намітили певні кроки у напрямку реформування інтернатів. Коли ми говоримо про цю реформу, не варто це розуміти як обов'язкове закриття закладів. Головне не закрити інтернат, а створити нову послугу безпосередньо у громаді, де дитина проживає. На ми говоримо вже про конкретну послугу у громадах Житомирщини – патронат над дитиною. Ідея – створити умови, щоб дитина, яка потрапила у складні життєві обставини, проживала у родині на території своєї ж громади», – наголосив Ярослав Лагута.

Включитися у роботу зараз мають саме об'єднані територіальні громади, адже разом з новими повноваженнями вони отримали і обов'язки, серед яких – піклуватися про дітей.

За словами Наталії Пилипчук, на Житомирщині є Центр соціально-психологічної реабілітації дітей, у якому протягом року перебуває біля 140 дітей. Навіть якщо у дитини, яка потрапила у цей центр, є рідні, вони часто не мають можливості приїжджати до дитини за 100-150 км. Тому послуга патронатного виховання безпосередньо у громадах є дуже актуальною, бо дає можливість дитині залишатися у своєму середовищі, спілкуватися з рідними та близькими, продовжувати відвідувати свою школу.

Cпікери прес-конференції наголосили: раніше створення цієї послуги гальмувалося тим, що виплати патронатним родинам мали забезпечувати громади з місцевих бюджетів. На ж у державному бюджеті кошти на заробітну плату та соціальні виплати на дітей передбачені аж до 2026 року.

— «На наша мета – донести до об'єднаних громад Житомирщини інформацію про можливість запровадження у себе послуг з патронатного виховання, мати у себе сімей, які отримуватимуть державну підтримку та допомагатимуть дітям громади безболісно переживати складні життєві обставини. До кінця 2026 року у державному бюджеті закладені кошти на оплату послуг патронатного вихователя та виплату соціальної допомоги на дітей», – зазначила Лариса Стрига.

Оплата послуг з патронату над дитиною складається з:

* Соціальної допомоги на утримання дитини обсягом у два прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку на місяць (з грудня 2018 р. ця сума складає – до 6 років – 3250 грн на місяць, від 6 до 18 років – 4054 грн на місяць)

* Грошового забезпечення за надану патронатним вихователем послугу у розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб (з грудня 2018 року – 9605 грн на місяць).

При влаштуванні 2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, дитини з ВІЛ, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%.

* Сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

Довідково:

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Послуга патронату надає такі переваги:

* дитина залишається проживати у своїй громаді, максимально наближено до родини;

* дитина тимчасово у професійній патронатній сім'ї (протягом 3-х, максимум 6 місяців);

* створені умови для комфорту дитини, освіти, розвитку, соціально-психологічної реабілітації;

* біологічна сім'я знаходиться під супроводом соціального працівника;

* постійний моніторинг можливості повернення дитини до батьків, або пошук для дитини сімейної форми виховання (прийомна сім'я, опікунство, ДБСТ).

Патронатну сім'ю можуть створити як подружжя, яке має успішний досвід виховання дітей, так і одинокі матері, але які мають підтримку іншого дорослого (дорослих дітей, сестер тощо).

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ