Секрети вирощування клематисів: Що потрібно знати новачкам?

Секрети вирощування клематисів: Що потрібно знати новачкам?

24.11.18 16:07 0 1784

Клематис - одна з найкрасивіших квітучих ліан для саду. З її допомогою можна ефектно прикрасити стіну будинку, альтанку, перголу, арку або балкон. При цьому клематис славиться своїм приголомшливим і тривалим цвітінням, яке радує око з травня по жовтень.

Не можна сказати, що Ломоносов (ще одна назва клематисів) дуже примхливі рослини, проте виростити їх з першого разу виходить не у всіх. Якщо ви придбали або вам подарували маленьку ліану, і ви не знаєте, що з нею робити, тоді пропонуємо вам прочитати нашу статтю. До речы, якщо вам потрібні саджанці клематису, то придбати їх можна тут.

Особливості вирощування клематисів

Першу обрізку ліани, як правило, роблять ще перед посадкою (навесні), другу - в середині літа (пагони обрізають на половину довжини), а третю - восени, залишивши один-два вузла. Обрізка сприяє кращому розвитку коренів. До речі, якщо вже в перший рік на рослині з'являться квітки, їх рекомендується видалити.

Пам'ятайте також, що молоді екземпляри потребують регулярного поливу, розпушуванні грунту і видаленні бур'янів.

У дорослих рослин теж є свої вимоги. Перш за все, це стосується надійної опори для пагонів, які в обов'язковому порядку направляють і підв'язують. При цьому нижній ряд дроту (мотузки або шпагату) бажано натягнути ближче до землі, щоб захистити від пошкоджень підстави пагонів.

Коріння ломиносів люблять пити, проте застій води їм шкідливий. Чим старшою стає ліана, тим сильніше зростають її потреби у воді. А в суху і жарку погоду без поливу і зовсім ніяк.

Пишне цвітіння ломиносів безпосередньо залежить від гарного харчування рослин. У зв'язку з цим підгодівлю здійснюють два рази в місяць маленькими дозами. Бажано, щоб це були рідкі добрива. Наприклад, такий рецепт: на 10 л води додають 20 г аміачної селітри, коров'яку (1:10) і курячого посліду (1:15). Цього обсягу вистачає на один-два кущі. Також непогано чергувати між собою органічні і мінеральні добрива.

Садівники-аматори, крім цього, використовують слабкі розчини борної кислоти або марганцівки (2 г на 10 л). Але, яке б добриво ви не вносили, грунт перед цим потрібно обов'язково полити водою.

Дуже важливо правильно підготувати квітучі ліани до зимівлі. Зазвичай в грунт вносять суперфосфат (20-50 г на м2), а також суміш піску, деревного вугілля і золи. У суворі зими клематисам потрібно укриття. Як тільки морозна погода встановиться остаточно, але снігу ще не буде, потрібно підгорнути чагарники пухкою землею, піском або торфом на висоту 15 см. І бажано провести обрізку.

Що стосується укриття, то часто для клематисів споруджують імпровізовані «тенти» з дроту, ящиків та плівки. Однак вкривати їх занадто щільно не можна, так як це може спровокувати випрівання.

Після того, як заморозки відступлять, укриття можна буде зняти. У цей час рекомендується прорихлити грунт під чагарниками і полити вапняним молочком (100 г крейди або вапна розводять у 10 л води), щоб трохи знизити кислотність.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Способи помститися ...

КОМЕНТАРІ