Чернігів: Пам`яті жертв Голодомору

Чернігів: Пам`яті жертв Голодомору

26.11.18 09:24 0 914
Пам'ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада. У 2018 році цей день припадає на 24 листопада. Традиційно о 16:00 оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні проходить акція «Запали свічку». Всі охочі несуть запалені свічки до пам'ятників жертвам голодомору, а також розміщують на підвіконнях своїх осель.

У Чернігові меморіальний захід до Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні відбудеться на майданчику біля П'ятницької церкви, початок о 15:35.

Визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України у 2006 році.

Голодомор 1932-1933 років в Україні був не випадковим явищем природного чи соціального походження, а наслідком цілеспрямовано застосованого більшовицькою владою терору проти українців. Це була помста за свободу, помста за революцію.

Аби спинити спротив українського селянства колективізації, радянська влада заблокувала мільйони українців у межах охопленої голодом території і прирекла їх на смерть. А масове вбивство в Україні ретельно приховувала від світу. Тодішнє керівництво Радянського Союзу блокувало будь-яку інформацію про реальну ситуацію в Україні, свідомо дезорієнтувало світову громадськість.

Загальна кількість жертв Голодомору в Україні обчислюється в межах від 3,5 до 7 мільйонів чоловік (за підрахунками вчених Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України ім. М. Птухи - 3 млн 941 тисяча осіб). Сукупні демографічні втрати (з урахуванням ненароджених поколінь) становлять понад 10 мільйонів осіб.

Чернігівські історики Олександр Коваленко та Володимир Ткаченко обрахували чисельність людських втрат у регіоні як різницю між кількістю населення у 1932 році та результатами перепису 1939 року. Кількість жертв Голодомору на Чернігівщині становила понад 230 тисяч чоловік. А якщо додати населення 17 районів, які в 1939 році були передані до складу Сумської області, то жертв було понад 360 тисяч.

За словами представника Українського інституту національної пам'яті в Чернігові Сергія Бутка, найбільше від Голодомору постраждала лісостепова частина нашої області, насамперед сучасні Борзнянський, Ніжинський, Ічнянський і Прилуцький райони.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Тернополі звернення ...
Наступна новина: 85-ті роковини голодомору: ...

КОМЕНТАРІ