У грудні на Житомирщині стартує навчання кандидатів у патронатні вихователі

У грудні на Житомирщині стартує навчання кандидатів у патронатні вихователі

01.12.18 10:22 0 672
У Житомирській області вже є 5 кандидатів у патронатні вихователі. Саме для них вже у грудні розпочнуться тренінгові заняття, на яких навчатимуть як стати професійними батьками. Про майбутнє навчання патронатних родин розповіла тренер за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі Тетяна Піка.

Новою формою тимчасового влаштування дітей, які потрапили у складні життєві обставини, є патронатні сім'ї. Таке нововведення, як патронат над дитиною, яка тимчасово втратила можливість виховуватись у біологічній родині, започатковано в Україні у 2017 році. На Житомирщині навчання кандидатів у патронатні вихователі стартує у 2018 році.

Тренер за Програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі в Житомирській області Тетяна Піка розповіла, що вже є 5 кандидатів у патронатні вихователі. Саме для цих жителів Житомирщини, котрі прагнуть стати професійними батьками, у грудні розпочинається навчання.

Бажання стати патронатними батьками виявили родини з Житомира, Малина, Коростишівського, Новоград-Волинського та Хорошівського району. За словами Тетяни Піки, наразі тривають перемовини ще з двома родинами – потенційними патронатними вихователями, котрі теж зможуть приєднатися до навчання.

— «Перші тренінгові заняття відбудуться 8-9 грудня. Кандидатів в патронатні вихователі та їх помічників навчатимуть тренери з Києва, Житомира та Рівне. Можливо, навіть до наших кандидатів приєднаються ще й жителі Рівне, котрі також проходитимуть це навчання», - зазначає Тетяна Піка.

Регіональний тренер розповіла, що заплановані 120 тренінгових годин. Таким чином навчання триватиме 2,5-3 місяці. Будуть проводити не лише аудиторні заняття, а ще й 10 практик за місцем проживання кандидата у патронатні вихователі з участю членів його родини.

Тетяна Піка відмічає, що обов'язковою умовою для патронатних вихователів є наявність добровільного помічника. Це родич (чоловік, жінка, брат, сестра, мама, тато, тощо), який проживає на одній території з кандидатом у патронатні вихователі.

— «Добровільний помічник має допомагати патронатному вихователю. Навіть заміняти його у разі необхідності. Тому це обов'язкова умова. І навчання проходитимуть обидва: і кандидат у вихователі, і його помічник», - наголошує регіональний тренер.

Сімейний патронат над дитиною, має бути ретельно виваженим з обох сторін – як претендента на посади патронатного вихователя та його помічника, так і органу, який створює та супроводжує патронатну родину. Адже обидві сторони беруть на себе високу відповідальність – за життя дитини під час її перебування у патронатній сім'ї.

Вимоги до потенційних вихователів, що тимчасово виконуватимуть функції законних представників дитини, досить високі. Й однією з таких вимог є вміння вчасно й кваліфіковано надати першу медичну допомогу. Кілька занять під час навчання будуть якраз на тему надання медичної допомоги, за проходженням яких майбутні професійні батьки отримають сертифікати.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ