Металургія - одна з ключових галузей промисловості

Металургія - одна з ключових галузей промисловості

03.12.18 22:28 0 1706

Як повідомляє інформаційний портал http://metallplace.ru: металургія - це галузь важкої промисловості, основною продукцією якої є сплави, металопрокат і різні металовироби. Виплавка металу - гаряче виробництво у всіх сенсах. По-перше, підприємства металургії переробляють колосальні обсяги руди, споживаючи величезну кількість енергії і палива. Робота йде безперервно - тонни металу виходять з печей і продукція з прокатних станів обчислюється мільйонами. Тільки за 2010 рік в світі було вироблено 1414 млн. Тонн сталі. По-друге, метал не так-то просто піддається обробці. Зміна його властивостей, складу відбувається під впливом дуже високих температур.

Галузь включає в себе інші, пов'язані з нею виробництва - видобувні і збагачувальні підприємства, коксові підприємства. Металургія ділиться на два напрямки по видам одержуваних і оброблюваних металів - чорна металургія і кольорова металургія. Чорна металургія займається виробництвом сплавів і виробів на основі заліза. Іноді до чорних металів також відносять марганець і хром. Специфіка кольорової металургії - виплавка сплавів і виробництво виробів з кольорових металів. В їх число входять всі метали за винятком заліза і його сплавів.

Технологія виробництва металів непроста і складається з декількох технологічних етапів:

  1. Видобуток і підготовка сировини до переробки (збагачення, агломерація, отримання концентратів). Збагачення руди - це процес переробки руд для одержання концентрату. Методи збагачення руд передбачають дроблення мінералів. Надалі відбувається сепарація корисних елементів і порожньої породи. Концентрат використовується для виробництва металів.
  2. Металургійний переділ. Переділ - переробка сировини з метою отримання напівфабрикату для подальшої переробки. До основних видів металургійного переділу відносяться плавка і розливання металу, обтиснення і прокатне, трубне і метиз виробництва.
  3. Утилізація або переробка відходів основного виробництва. Залучення відвалів і шлаків в виробництво іншої продукції і витяг металів. Відвали і шламосховища віднімають міські і сільськогосподарські землі, створюють серйозну екологічну навантаження. У техногенних утвореннях Уральського регіону, наприклад, містяться до 43 млн. Тонн міді, 2 млн. Тонн цинку, 12 млн. Тонн заліза, а також інші кольорові, рідкоземельні і благородні метали. Близько 60-70% відходів, накопичених на гірничодобувних підприємствах Уралу, на думку фахівців, можна використовувати для виробництва чавуну й сталі, будівельних матеріалів, цементу, сільськогосподарських добрив та іншої продукції.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ