Росіянам повернуть літній час

Росіянам повернуть літній час

04.12.18 17:47 0 1185

У Росії знову почнуть додавати і збавляти час на годину, як це було в СРСР, ось тільки дати переведення стрілок усунуть на тиждень через весняних канікул зареєструватися, а дорослі росіяни до і після переведення стрілок будуть один день працювати на годину менше - про це розповіли в Громадській палаті РФ. Більше суспільних новин РФ ви знайдете на цьому сайті.

Історична справка

Нагадаємо, що переведення стрілок годинника на зимовий і літній час діяв в Росії до 2011 року, поки тодішній президент РФ Дмитро Медведєв не вирішив подарувати росіянам «вічне літо». «Літній час» - звучить красиво, але громадяни швидко зрозуміли, що у них просто вкрали годину ранкового сну.

Через невдоволення населення наступний президент, Володимир Путін, в 2014 році переклав всю країну на зимовий час. Але і тут знайшлися незадоволені.

Уже в 2015 році прем'єр Медведєв заявив про те, що вічне зимовий час - це не догма, за останні сто років час в Росії міняли вже сім разів і поміняли б у восьмий, але поки не знають, в який бік. За словами Медведєва, і у зимового, і у літнього варіантів, і у випадку з переведенням стрілок однакову кількість прихильників.

І ось, нарешті, з часом визначилися. У Громадській палаті були представлені результати опитувань громадської думки, проведених в 57 регіонах: дві третини респондентів висловилися за переведення стрілок.

Федеральна реформа

Реформа часу чекає росіян вже цієї весни. Правда, переводити стрілки годинника на годину вперед доведеться не в останню неділю березня, як це було прийнято до 2011 року (і як це роблять в Європі), а в передостанню суботу.

Пов'язано це зі шкільними канікулами: якщо перевести час по-старому, то вже в понеділок школярам доведеться відправитися в школу на годину раніше. А якщо перевести час в передостанню суботу березня, то у школярів буде цілий тиждень канікул, щоб адаптуватися.

Також пропонується переводити стрілки на зимовий час не в останню неділю жовтня, а в останню суботу вересня. Згідно російських студій, найважче ранні підйоми даються в жовтні, коли світловий день починає інтенсивно скорочуватися. Для підтримки штанів зайву годину ранкового сну росіянам вирішили подарувати достроково.

Правда, такі експерименти з датами можуть увійти в суперечність з переведенням стрілок в Євросоюзі. Але і там без реформ теж не сидять - скасувати переведення стрілок в ЄС планували ще в 2018-му, але в результаті не скасували. Тепер скасування переведення стрілок запланована якраз на березень 2019 го, але відбудеться чи ні - невідомо.

Що ж стосується Росії, то при нинішньому зимовому часу світанок:

  • в Москві в червні відбувається в 3.44;
  • в Казані - в 3.00;
  • а в Кірові - і зовсім в 2.30.

Таким чином, справжня світлова ніч відрізняється від «офіційної» на чотири години, а відхилення на дві години і більше, згідно з дослідженнями, веде до зростання захворюваності.

Крім того, на темний час доби влітку припадає найбільший трафік дорожнього руху, що призводить до зростання ДТП.

Як заявили в Громадській палаті, зберігати на літній період зимовий час вигідно лише рекламникам: через те, що темніє швидко, люди після роботи не ведуть ніякої активності, йдуть додому і дивляться телевізор.

Різні думки

«У нас опівночі біля телевізорів сидять 30 млн чоловік! - обурюється еколог, член-кореспондент РАН, заступник директора Інституту географії Аркадій Тишков. - Рекламщики бояться, що люди перестануть сидіти біля телевізора. Ми не повернемо перехід на зимовий і літній час, а то й переможемо цю гідру рекламодавців».

Як вважають у Громадській палаті, «радянська система не мала недоліків, винаходити велосипед не потрібно». А щоб росіяни після переведення стрілок відчували себе зовсім комфортно, перший робочий день після переведення стрілок і останній напередодні перекладу пропонується скоротити на одну годину - для кращої адаптації.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Що таке оригінальні ...
Наступна новина: Зеркала с подсветкой: ...

КОМЕНТАРІ