Звичайні дроби: Що це таке?

Звичайні дроби: Що це таке?

13.12.18 18:15 0 4355

Якщо говорити простою мовою, то дріб - це частина чого-небудь. Це «щось» може бути чим завгодно - їжею, грошима, числом. У народі дріб називають часткою. Саме слово «дріб» теж говорить за себе - дріб означає дроблення, розподіл.

Розглянемо приклад з життя. Ми купили собі піцу, щоб з'їсти її по ходу дня. Припустимо ми вирішили розділити її на 4 частини, щоб з'їдати поступово по одному шматочку. Кожен шматок піци це і є дріб, тому що кожен шматок окремо це частина піци.

Припустимо ми з'їли один шматок. Як його записати? Дуже просто. Спочатку малюється маленька лінія, а внизу цієї лінії записується на скільки шматків піци була розділена. Піца була розділена на чотири шматки. Значить внизу лінії записується четвірка.

А зверху цієї лінії записується скільки шматків піци було з'їдено. З'їдений був один шматок, значить зверху записуємо одиницю: 1/4.

Такі записи називають дробом. Дріб складається з чисельника і знаменника:

  • Число, яке записується зверху, називається чисельником дробу.
  • Число, яке записується знизу, називається знаменником дробу.

У нашому прикладі чисельник дробу це 1, а знаменник дробу - 4. Цю дріб можна прочитати так: «одна четверта» або «один шматок з чотирьох» або «одна четверта частка» або «чверть» - все це синоніми.

Тепер уявіть, що ми з'їли ще один шматок тієї ж самої піци, яка була розділена на чотири шматки. Як записати таку дріб?

Дуже просто. Зверху записуємо 2 (оскільки вже з'їдено два шматки), а внизу записуємо 4 (оскільки всього шматків було 4): 2/4.

Види дробів

Дроби, які зараз розглянули, називають звичайними. А взагалі, дроби бувають двох видів:

  1. звичайні;
  2. десяткові.

В данній статті ми розглядаємо звичайні дроби, а про десяткові дроби ви можете прочитати на сайті https://matematika-club.ru/ у статті "Как записать десятичную дробь в виде обыкновенной". Звичайний дріб складається з чисельника та знаменника. Наступна річ, яку важливо знати це те, що звичайні дроби бувають:

  • правильні;
  • неправильні.

Правильний дріб - це дріб, у якого чисельник менший знаменника.

Чому такі дроби називають правильними? Згадаймо, що дріб це частина чого-небудь. Буде логічно, якщо ця частина буде меншою того предмету, звідки вона була взята. Наприклад, якщо піца розділена на 4 частини, і ми візьмемо одну четверту, то наш шматок буде меншим, ніж всі чотири шматки разом узяті (ніж одна ціла піца). Тому такі дроби називають правильними.

З неправильним дробом все з точністю навпаки. Це дріб, у якого чисельник більший знаменника: 2/1, 7/2, 5/3. Чому ж такі дроби називають неправильними? Згадаймо, що дріб це частина чого-небудь. Знаменник показує на скільки частин це «чого-небудь» розділене. А чисельник показує скільки цього «чогось» взяли.

Тепер візьмемо наприклад неправильний дріб 9/2 і застосуємо його до нашої піці. У знаменнику стоїть 2, значить піца розділена на дві частини, а в чисельнику стоїть 9. Виходить, що взято дев'ять шматків з двох. Але як можна взяти дев'ять шматків, якщо їх всього два? Відповідь - ніяк. Тому такі дроби називають неправильними.

Дріб, у якій чисельник і знаменник однакові (1/1, 3/3), теж називають неправильним.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: IP домофоны: Преимущества ...
Наступна новина: Государственный архив ...

КОМЕНТАРІ