Роль матки в бджолиній сім'ї

Роль матки в бджолиній сім'ї

16.12.18 13:32 0 2093

Грецький філософ Аристотель був першим, хто помітив, що «царі» бджолиної держави створюють собі подібних, тобто матки народжують маток. Англійська бджоляр і письменник Чарлз Батлер в 1609 році у своїй книзі «Жіноча монархія» стверджував, що матка жіночого роду. Голландський натураліст Йоганн Сваммердам 300 років тому науково довів, що бджолина матка зовсім не цариця, а самка, яка відкладає яйця. А відомий французький фізик і біолог Рене Антуан Реомюр довів, що бджолина матка повноцінна самка і вирощують її бджоли-робітниці завдяки спеціальному корму. До речі, якщо вам потрібні плідні матки, то замовити їх можна на сайті https://www.paseka.in.ua/.

Бджолина матка - це мати всієї колонії, центр бджолиної сім'ї. Коли багатотисячна бджолина сім'я позбавляється матки, то своєю поведінкою одразу ж звертає на себе увагу бджоляра: бджоли гудуть і стривожено бігають по всьому вулику. Довго жити без бджолиної матки бджоли не можуть, вони вибирають одне або кілька перлинно-білих яєць циліндричної форми триденної кладки і виводять нову матку. Личинка, завдяки тому, що її годують маточним молочком, розвивається в просторій восковій колисці у вигляді жолудя-маточника, через 16 днів виводиться бджолина матка. Вона має жало, яке служить яйцекладом і органом захисту.

Бджолина матка живе в середньому до 5-6 і навіть 8 років, але її плодючість з віком зменшується. Внаслідок цього рекомендується міняти бджолину матку через 1-3 літні сезони.

Бджоли, які дбайливо доглядають за маткою, яка після шлюбного польоту не вилітає з вулика, називаються свитою. Ці бджоли не тільки стежать за чистотою її тіла (умивають її, розчісують їй волоски, виносять з вулика її випорожнення і т. д.), але й годують високопоживним молочком. Однак іноді бджоли з почту, за будь-якої причини «незадоволені» бджолиною маткою, раптово оточують її: утворюється куляста маса (клубок). «Розлючені» бджоли прагнуть вжалити матку або відірвати у неї крила, ноги. Відбувається це так: спочатку на матку нападають окремі бджоли, до яких приєднуються десятки, а іноді й сотні інших бджіл.

Іноді бджоли миттєво жалять матку на смерть. Про це розповідав А. І. Рут, який неодноразово, розкопавши клубок, знаходив в мертвої бджолиної матки жало. Найчастіше ж бджоли у великій кількості тісняться біля матки, але вони позбавлені можливості підвернути черевце, щоб встромити своє жало і випустити отруту, але зате під тиском їхніх тіл матка гине через задуху. Замикання бджолиної матки в клубок відбувається, мабуть, через порушення звичного життя у вулику.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: П'ять причин замовити ...
Наступна новина: Особливості бренду Vans

КОМЕНТАРІ