Просфора: Що потрібно знати?

Просфора: Що потрібно знати?

17.12.18 14:30 0 5837

Напевно, з тих самих пір, як взагалі існує мова людський, слово «хліб» звучало і мислилося аж ніяк не тільки у власному значенні. Це велике слово означало все, що забезпечує існування, життєдіяльність людини, все потрібне, без чого нормальна, повноцінна життя неможливе. Таким чином, спочатку хліб був не тільки продуктом харчування, в ньому укладалися і великий сенс, і висока символіка.

Промовляючи над винуватцям праотцем нашим Адамом настільки ж непорушний, як і праведний вирок, Господь сказав: "У поті лиця ти їстимеш хліб" (Бут. 3, 19). І в цих найвищих словах «хліб» також означає все потрібне і для тіла, і для душі.

Хліб - одне з найважливіших жертвоприношень Єдиного Правдивого Бога від народу Ізраїлевого. Місце для хлібного пропозиції відводилося особливе - стіл в святилище перед Святе Святих. «І на столі покладеш хліб показний перед Моїм лицем» (Вих. 25, 30). Стіл з дванадцятьма хлібами пропозиції, як і кадильний вівтар, знаходився в святилище старозавітній скинії.

Далі, ми поговоримо про просфору - церковний хліб, який всі християни куштують після сповіді, а розповість нам про нього співробітник православного інтернет-магазину https://pravoslav-shop.com.ua/ru/chashi-pechati-i-igly-dlja-prosfor/, в якому можна придбати чаші, печаті та голки для просфори.

Що таке просфора?

Минули тисячоліття, і ми, православні християни, сподобилися куштувати хліб Тіла Христового в Таїнстві Святого Причастя. Однак і цей хліб дається нам в поті чола: для його куштування нам необхідно попрацювати в покаянні і пості, а якщо Бог дасть, то і сльози пролити. Але ж і самі ж християни можуть стати і стають хлібом духовним для світу цього.

Хліб, який силою Божою переосутнюється в Тіло Христове - це церковна просфора. Старозавітний хліб пропозиції - її прообраз. У перекладі з грецької, слово "просфора" означає "принесення". У давнину кращі хліби приносили в храм. Частина їх призначалася для здійснення Таїнства Євхаристії, інша ж частина куштували на братській вечорі.

Просфора в нинішній Церкви - це невеликий, круглий хлібець, що готується тільки з квасного пшеничного тіста. Вона Двоскладовий (має верхню і нижню частини) в нагадування про єдність двох природ, Божественної і людської, в Господі Ісусі Христі. Верхня частина проскури закарбовується печаткою із зображенням чотирикутний хрест зі словами "IC.XC.NI.KA", які дають зрозуміти "Ісус Христос перемагає". Приблизно такий же вигляд мала просфора вже в IV столітті, про що згадують Єпіфаній Кіпрський і Північ Олександрійський. У Російській же Православної Церкви вид просфори залишається незмінним з 1667 року.

Отже, просфора - це церковний хліб, який вживається для Богослужіння і тому вимагає особливо побожного звернення. Просфора, з якої вийнята частинка для здійснення Євхаристії, освячена в вівтарі - велика святиня. Ця святиня - наша маленька жертва Господу Богу нашому - приносить споживати її християнам душевне і тілесне здоров'я, просвітлення розуму.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Геннадій Зубко та Ігор ...
Наступна новина: Кредити онлайн: Основні "+"

КОМЕНТАРІ