Для чого потрібна топографічна зйомка земельної ділянки?

Для чого потрібна топографічна зйомка земельної ділянки?

17.12.18 15:58 0 1305

Будь-які інженерно-геодезичні дослідження, спрямовані на отримання інформації про рельєф земельних ділянок, нерозривно пов'язані з топографічною зйомкою. Даний вид робіт служить базою для подальшого будівництва і випереджає етап проектування. Крім того, топографічна зйомка використовується для вирішення будь-яких питань, пов'язаних з оформленням земельної ділянки (до речі, в Києві її можна замовити перейшовши за посиланням).

Топографічна зйомка ділянки

Топографічною зйомкою називається комплекс вимірювальних робіт, що передують складанню топографічного плану або карти місцевості. Топографічна зйомка проводиться за допомогою спеціалізованого інструментарію за допомогою вимірювання відстаней, висот, кутів, координат і інших параметрів. Топозйомка здійснюється як безпосередньо на земельній ділянці, так і за допомогою літальних апаратів.

Топографічна зйомка - це глибокий технологічний процес, результатом якого є топографічний план, детально відображає елементи рельєфу, підземні комунікації, системи висот, наземні об'єкти і ряд інших відомостей. Таким чином, топографічна зйомка ділянки дозволяє отримати детальну інформацію про місцезнаходження будівельного майданчика і прилеглої до неї території.

Для чого необхідна топографічна зйомка?

В першу чергу топографічні роботи передують будь-які види будівельних робіт. Результати топографічних досліджень також широко використовуються для формування та ведення державних земельних кадастрів, коригування топокарт, проектування ландшафтного дизайну.

Топографічна зйомка необхідна при:

  • оформленні дозволу на будівництво об'єкта;
  • підключенні газопроводу, водопроводу та тепло- та електромережі, каналізації;
  • підключенні телефонного кабелю;
  • переплануванні існуючих мереж інженерних комунікацій;
  • оформленні земельної ділянки у власність;
  • проектуванні ландшафтного дизайну;
  • прив'язці об'єкта будівництва до місцевості та системи висот.

Різновиди топографічної зйомки

Геодезичні дослідження можуть бути спрямовані на різні цілі, в залежності від яких топозйомка земельної ділянки поділяється на кілька основних видів:

  1. спеціального і загального призначення;
  2. інженерних комунікацій (наземних і підземних);
  3. великомасштабна топозйомка.

Способи та методики виконання топографічної зйомки дозволяють виділити ще кілька підвидів топознімання земельної ділянки. Основний вид - наземна (вимірювання проводяться безпосередньо на ділянці). Крім того, дані про рельєф поверхні можна знімати за допомогою аерофотозйомки і космічної зйомки.

Топографічний план

По завершенні топографічної зйомки складається топографічний план, в масштабі відображає основні метричні дані про рельєф місцевості і об'єктах, наявних на даній ділянці. Топоплан виконується в затверджених умовних знаках в графічному або електронному вигляді.

Топографічним планом масштабу 1:500 називаються геопідосновою і застосовуються для створення генплану ділянки будівництва, складання планів підземних мереж і споруд, проектування доріг, а також для інших робіт, що потребують на етапі проектування високої точності.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Преимущества капельного ...

КОМЕНТАРІ