Що краще вибрати: Виту пару UTP або FTP?

Що краще вибрати: Виту пару UTP або FTP?

18.12.18 01:54 0 2104

Проектування структурованих кабельних систем вимагає ретельної підготовки і великої уваги до кожної деталі. З огляду на те, що багато сучасних мережі базуються на кабелях вита пара, спочатку варто відповісти на питання: яка саме потрібна вита пара - UTP або FTP? І допоможе нам в цьому розібратися співроібітник інтернет-магазину https://cabel-opt.com.ua/vitaya-para-utpftp/, в якому їх безпосредньо можна придбати.

UTP vs FTP

Всупереч бажанням любителів готових рішень, однозначної відповіді на це питання не існує. Обидва типи кабелю призначені для експлуатації в різних умовах, і вибирати найбільш підходящий потрібно кожен раз заново.

Перш за все, визначимо, які має вита пара FTP або UTP відмінності і схожі риси. Обидва види кабелів мають однакову конструктивну основу: певну кількість ізольованих провідників, свити в пари і укладених в загальну оболонку. Сфера застосування у них також загальна - телефонні та комп'ютерні мережі. Можна також зустріти думки, що кабель вита пара UTP і FTP взаємозамінні і ідентичні, але це не так.

Ключова відмінність між кабелями UTP і FTP полягає в тому, що останні оснащуються додатковою внутрішньої захистом від електромагнітних завад. Захист втілюється у вигляді алюмополімерной плівки, яка знаходиться під шаром зовнішньої загальної оболонки. Додатковим елементом, що відрізняє виту пару FTP від UTP, є менша гнучкість - наслідок наявності екрану в структурі кабелю.

вита параЩоб зрозуміти, яку виту пару краще вибрати, необхідно визначити, в яких умовах будуть прокладатися кабельні лінії. Основна передумова для того, щоб застосувати кабель вита пара UTP (U UTP) - це відсутність ризику зовнішніх впливів на якість передачі. Під зовнішніми впливами маються на увазі електромагнітні випромінювання, джерелами яких служать електричні прилади і силові кабелі.

Так, в домашніх умовах, в звичайній житловій квартирі цілком придатною є вита пара F-UTP - екранований кабель, в якому фольгований шар розташований під зовнішньою оболонкою. Це допоможе уникнути впливу електричних наводок, джерелами яких є побутові електроприлади. У той же час, якщо кабель буде прокладений на достатній відстані від джерел електромагнітних полів, то немає сенсу платити більше за екранований кабель і можна використовувати виту пару UTP.

Окремий випадок - це прокладка зовнішніх ліній витої пари, тобто монтаж кабелю під відкритим небом. У будь-якому випадку, це повинен бути спеціальний кабель для зовнішньої прокладки, стійкий до перепадів температур і УФ-випромінювання. Вибір між UTP і FTP кабелями повинен грунтуватися на умовах монтажу - перш за все, джерел електромагнітних випромінювань уздовж лінії прокладки.

Якщо розглядати ситуацію в промисловому виробництві, то кабель FTP краще захищений від високочастотних перешкод. Чималу роль у виборі грає питання вартості обладнання. Вита пара UTP, ціна якої нижче, ніж у аналогічних кабелів FTP, у багатьох випадках цілком гідно виконує функції з передачі даних. Але якщо по об'єктивній оцінці пріоритет відданий екранованої витої пари, необхідно врахувати вимоги до монтажу цього кабелю - якісне заземлення, відповідні екр

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ