Тандир - це східна керамічна піч, яка призначена для приготування багатьох страв з м'яса, риби, птиці. Вона традиційно використовується для випічки самси і лавашів. Ця диво-піч стане в нагоді на дачі - ви тільки спробуйте, наскільки смачним, соковитим і ароматним виходить шашлик, приготований в тандирі!
Чим тандир краще мангалу?
- М'ясо не висихає, виходить соковитим.
- Не потрібно стежити за тим, щоб шашлик не підгорів.
- Готову страву ви отримаєте через 10 хвилин!
Купіть тандир, і він завжди буде вас радувати смачними стравами! До речі, зробити це можна на сайті http://shamot-ukraine.com.ua/.
Походження
Тандирні хлібці відомий, напевно, всім у вигляді самси і лавашів, і славиться він своїм неперевершеним смаком. Однак, не всім відомо, що м'ясо і овочі, а також більш складні страви можна запікати в тандирі, при цьому, ті, хто одного разу пробував тандирні шашлик, відмовляються надалі смажити його на мангалі. Хочете спробувати?
Варто почати з того, що тандир - це похідна піч кочових народів Азії і Кавказу і в перекладі означає - глиняне вогнище, жаровня. Виготовляли вони тандир своїми руками.
Призначався тандир в першу чергу для приготування хліба, але коли була можливість, його використовували для приготування інших страв. З плином часу багато кочові племена стали осілий і з'явилися різновиди стаціонарного тандира, який значно масивніший і більший за свого похідного прародителя.
На сьогоднішній день різновидів таких печей досить багато, не кажучи вже про форму і матеріалах, з яких їх виробляють, але основні принципи залишилися незмінними. Головне якість тандира - це жар живого вогню і глиняна (керамічна) основа, їжа, приготована в таких умовах, володіє досконалими смаковими якостями і це варто спробувати кожному.
Як влаштований тандир?
Традиційно піч тандир володіє формою барила або вази без значного звуження в шийці. Основний матеріал - кераміка і глина, керамічні стінки повинні утримувати жар, глиною замазують щілини і обмазують керамічну основу. Фундаментом для стаціонарного тандиру є земляний насип, а частіше цегляна.
У деяких випадках, кожен бажаючий може спорудити тандир своїми руками з цегли, за умови, що якість глини, з якої зроблений цегла - висока, інакше він швидко потріскається і піч розвалиться. До того ж тандир, зроблений своїми руками, чи буде володіти такими якостями, як виготовлений з дотриманням всіх технологій і підбором глини потрібної якості.
Принцип приготування їжі в тандирі
Найприємніше в тому, що купивши тандир, Ви будете легко справлятися з ним, адже готувати в ньому - одне задоволення!
- Заздалегідь приготовані дрова складаються всередину печі, розпалюються, і вичікують час до повного згоряння дров (в днище передбачено отвір, яке служить піддувалом).
- Після того, як дрова перетворилися на вугілля, а стінки тандира розігрілися до червоного, піддавали закривається. Піч готова до приготування будь-якої страви.
- Внутрішні стінки пічної камери слід трохи скропити водою, щоб страви не приставали, залишаючи шматки після приготування всередині.
- Після посадки страв на стінки тандира, їх також необхідно скропити водою, щоб їжа готувалася у вологому середовищі і не висушує.
У разі якщо ви готуєте хліб, тісто необхідно ліпити до стінок печі, а як тільки коржик буде готова, її буде дуже просто зняти зі стіни. М'ясо готується, як правило, на шампурах, які протягнуті через спеціальні отвори в кришці і знаходяться у вертикальному положенні.
Овочі, картопля та інші страви можуть готуватися в металевій тарілці, підвішеною на власниках. Головна перевага тандира - це рівномірна температура у всій печі, що виключає можливість підгоряння, а герметичність посудини не допустить осушення їжі, яка буде обов'язково соковитою і смачною.
При першому приготуванні стінки печі краще змастити олією.
Різновиди тандирів:
- Електричний. Це відмінний варіант для використання в домашніх умовах, нічим не поступається класичної печі. Приготування хліба, овочів, м'яса, риби та грибів тепер можливо в міській квартирі.
- Глиняний мобільний. Він невеликих розмірів і використовується для приготування шашликів, хліба та інших страв на дачах.
- Мобільний. Барбекю для дачі тепер не проблема. Така піч має вигляд невеликого барила, встановлювати його слід на негорючую поверхню, щоб уникнути загоряння. Готувати в ньому можна все, що душа забажає. А шашлики, які виходять в тандирі, стануть вашим улюбленим блюдом.
- Стаціонарний. Така піч може бути встановлена на дачі або вашому заміському будинку, досить великих розмірів і використовується для постійного приготування їжі.