ПЛА пластик для 3D-друку

ПЛА пластик для 3D-друку

27.12.18 22:52 0 1687

ПЛА пластик є біорозкладаним, біосумісним, термопластичним аліфатичним поліефіром, структурна одиниця якого - це молочна кислота. ПЛА пластик виробляють з кукурудзи або цукрового очерету. Сировиною для отримання служать також картопляний і кукурудзяний крохмаль, соєвий білок, крупа з бульб маніока, целюлоза.  На сьогоднішній день полілактид активно використовується в якості витратного матеріалу для друку на 3D-принтерах.

Безпека PLA-пластика

Натуральна природна сировина в складі PLA-пластика дозволяє без загрози для здоров'я людини застосовувати його для різних цілей. При виготовленні ПЛА-пластика значно скорочуються викиди вуглекислого газу в атмосферу в порівнянні з виготовленням «нафтових» полімерів.

На третину зменшується використання викопних ресурсів, застосування розчиняють речовин не потрібно взагалі. Як правило, PLA-пластик поставляється у вигляді тонкої нитки, яка намотана на котушку.

Переваги PLA-пластика при 3D-друку:

  • стабільність розмірів;
  • нетоксичність;
  • економія енерговитрат;
  • широка палітра кольорів;
  • гладкість поверхні готового виробу;
  • ідеальний для механічних моделей та рухомих частин;
  • відмінне ковзання деталей;
  • немає необхідності в нагрітій платформі при друку.

PLA-пластик ідеальний для 3D-друку об'єктів з ретельної деталізацією

Робота PLA-пластиком на 3D-принтері ведеться за допомогою технології моделювання методом пошарового наплавления (FDM-Fused Deposition Modeling). Нитка розплавляється, після чого доставляється за спеціальною насадки на поверхню для роботи і осаджується. В результаті побудови моделі розплавленим пластиком створюється повністю готовий до застосування об'єкт.

Вироби з PLA-пластика піддають шліфуванню й свердління, фарбують акрилом. Однак варто пам'ятати, що предмет з ПЛА потрібно обробляти з обережністю через його крихкості. Ще одним мінусом PLA-пластика є його недовговічність: матеріал служить від декількох місяців до декількох років.

PLA-пластик є ідеальним матеріалом для 3D-друку прототипів і виробів, що не передбачається експлуатувати тривалий час. Це можуть бути декоративні об'єкти, вироби для презентацій і предмети, що вимагають ретельної деталізації.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ