Риніт у дітей: симптоми і лікування

Риніт у дітей: симптоми і лікування

28.12.18 17:38 0 1360

28-30% всіх ЛОР-захворювань в дитячому віці приходиться на риніт - захворювання, викликане запаленням слизової носа. Воно супроводжується грузлими виділеннями і порушенням дихання. При цьому риніт, або звичайний нежить, може виникати буквально з перших місяців життя дитини. При неправильному лікуванні риніт може повторюватися до десяти разів за рік.

Лікування

Лікувати риніт у дітей, навіть у найменших, необхідно всупереч усталеній думці про те, що дитячий нежить пройде сам. Справа в тому, що гострий риніт у дітей до року дуже швидко переходить в хронічну форму і стає причиною виникнення різних ускладнень. При цьому від швидкості і грамотності лікування залежить і його успішний результат. Деякі батьки, особливо молоді і недосвідчені, іноді бояться навіть підійти до дитини, не кажучи вже про те, щоб промити його носик або закапати потрібні ліки. І тим не менше не можна залишити малюка без допомоги, при цьому вона повинна бути ефективною і безпечною.

Особливо складно лікувати риніт у немовлят, адже вони навіть не можуть поскаржитися на те, що і де їх турбує. При цьому у зовсім маленьких дітей до 2,5 місяців нежить може бути фізіологічним - організм «проводить перевірку роботи» слизової носа. Якщо у малюка немає додаткових симптомів риніту, але носик все ж закладений, необхідно постійно підтримувати в ньому вологість, не допускаючи пересихання слизової. Для цього можна використовувати спеціальні дитячі спреї або краплі на основі морської води. Якщо все ж виникає риніт, фахівці рекомендують одне або кілька дій в комплексі:

  • промивання або зрошення порожнини носа розчинами, що містять натуральну морську воду;
  • зрошення антинабряковими засобами;
  • зрошення антисептичними засобами;
  • закапування або зрошення антибактеріальними препаратами;
  • застосування судинозвужувальних засобів відповідно до інструкції (особливо важливо це робити перед годуванням дітей грудного віку) - не частіше 2 разів на день;
  • використання противірусних та імуномодулюючих крапель для носа;
  • гірчичні обгортання, ванни для ніг, банки та інші аналогічні процедури дітям молодше 2-3 років призначають з обережністю;
  • інгаляції;
  • використання болезаспокійливих і жарознижуючих засобів;
  • препарати противірусної дії;
  • фізіотерапія.

Симптоми

Здорова слизова оболонка носа - це практично нездоланний бар'єр для хвороботворних організмів. Слиз, що виділяється особливими клітинами, обволікає шкідливі мікроорганізми і виводить їх з організму. При виникненні несприятливих умов, наприклад, підвищеного вмісту пилу в повітрі або переохолодження, захисна функція слизової знижується. Риніт виникає як відповідь імунної системи дитини на вплив інфекції, що проникла через слизову. Часте розвиток риніту у дітей пояснюється деякими особливостями дитячого організму:

  • По-перше, власна імунна система дитини, особливо на першому році життя, ще не сформована і не здатна повноцінно відображати атаки вірусів.
  • По-друге, носові ходи малюків дуже вузькі, а порожнини в носі маленькі, через що навіть найменший їх набряк викликає порушення або повне припинення дихання через ніс.
  • По-третє, маленькі діти не вміють сякатися, а значить, вся слиз залишається в носі. А висохла слиз - це живильне середовище для мікробів.

Стадії

Риніт зазвичай розділяється на три основних стадії:

  1. Стадія подразнення. На цьому етапі хвороботворні мікроорганізми починають проникати в носову порожнину і надають дратівливу вплив на його слизову. Характерними симптомами першого етапу є сухість в носі і відчуття печіння або лоскотання в ньому. Крім цього, може з'явитися головний біль і незначне підвищення температури тіла - в середньому, до 37,5  C. Перший етап триває зазвичай всього кілька годин. Батькам досить складно помітити цю стадію, а сам дитина часто не усвідомлює, що захворів.
  2. Серозна стадія. Вона починається з витікання з носа великої кількості слизу рідкої консистенції. Симптоми захворювання наростають. Характерні риси другої стадії - зникнення сухості і печіння в носі, виникнення закладеності і утруднення дихання. Нерідко знижується чутливість до запахів. Через те, що носова порожнина пов'язана безліччю дрібних проходів з кон'юнктивою, запалення може поширитися і на неї, викликаючи сльозотеча. Як правило, саме на цій стадії нежить можна розпізнати у дитини.
  3. Стадія слизово-гнійних виділень. Вона пов'язана з реакцією імунної системи організму на хвороботворні бактерії і віруси. Найчастіше ця стадія починається на четвертий або п'ятий день. Вона характеризується виділенням з носа густого слизисто-гнійного вмісту, іноді з неприємним запахом.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Підлогові конвектори ISAN
Наступна новина: Платіжна система Portmone: ...

КОМЕНТАРІ