Степан Барна: «Тепер мені легко звітувати — за нашу роботу красномовно говорять цифри» (інтерв'ю)

Степан Барна: «Тепер мені легко звітувати — за нашу роботу красномовно говорять цифри» (інтерв'ю)

30.12.18 09:00 0 574
У 2018-ому Степан Барна вчетверте звітує за рік роботи на посаді голови ТОДА. Якщо у 2015-ому це був не повний звіт, адже призначений керувати областю Степан Степанович був у квітні, то вже втретє це повноцінний річний звіт і протягом цього періоду в області відбулися суттєві зміни. «Тепер мені легко звітувати — за нашу роботу красномовно говорять цифри», — усміхається голова ТОДА. І з цим важко не погодитися, адже за три останні роки Тернопілля розвивається шаленими темпами. І щоб підкреслити це, ми відійшли від традиційної подачі інтерв'ю голови ОДА, підкріпивши його статистичними врізками. Тому — судіть самі.

ПРО СТРАТЕГІЧНІ ЗАВДАННЯ

• 23,4 млрд. грн. капітальних інвестицій залучено на Тернопілля протягом 2015-2018 рр.

• Доходи загального фонду обласного бюджету у 2018 р. очікуються на рівні 568 млн. грн.

— Коли я прийшов на посаду голови ТОДА, то якийсь час не міг зрозуміти, куди я потрапив, — почав наш діалог Степан Барна. — Потім зосередився і вирішив працювати за принципом студента — спочатку він працює на залікову, а потім залікова на студента. Тоді я вважав, що через три роки на посаді голови ОДА у мене буде більше вільного часу, але насправді його з кожним днем стає все менше.

Тоді, у 2015-ому, перед нами стояли три ключових завдання — вирішення мобілізаційного запиту, забезпечення армії та будівництво 17,5 км фортифікаційних споруд на першій лінії оборони в Луганській області поблизу Попасної — Золотого. Нині вирішення цих проблем уже в минулому, і це вважаю найбільшим здобутком: у країни забрали 100 млрд. дол. економіки (у вигляді шахт, промислових підприємств та інших бюджетоутворюючих організацій), вона воює, але і в цих умовах ми розвиваємо регіон. Чому раніше, коли умови були значно сприятливіші, не реалізовували стільки інфраструктурних проектів, як нині?

Окремо скажу про дипломатичні перемоги нашої держави. І, хто б там що не говорив, але в них є особиста заслуга Петра Порошенка, як і на 99% саме його заслуга у наданні томосу. Відзначу, що якби томос був наданий Україні ще у 1991 році, то в нас і Крим би не окупували, і війни на Донбасі не було б. Ось наскільки це важливо!

ПРО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

• Протягом трьох років (2015-2018 рр.) в області на умовах співфінансування було реалізовано 1650 проектів регіонального розвитку на загальну суму 3,5 млрд. грн.

• Протягом 2015-2018 рр. на Тернопілля залучено 194,7 млн. грн. міжнародної технічної допомоги.

• В області реалізовано 160 інвестиційних проектів на суму 502,1 за рахунок коштів ДФРР.

— На цей момент об'єднані територіальні громади займають уже 47% території нашої області, — наголосив голова ТОДА. — На них проживає 58% населення Тернопілля. У неділю, 23 грудня, відбулися вибори до ще п'яти ОТГ.

На мою думку, головна ідея реформи децентралізації навіть не у збільшенні фінансових можливостей на місцях (хочавони справді суттєві), а насамперед навчання людей в громадах виконувати взяті на себе зобов'язання. Проблеми мають вирішувати не Президент десь у Києві чи Барна у Тернополі, а безпосередньо голова громади зі своїм виконкомом. Вони мають ефективно використовувати ті широкі повноваження і можливості, які їм надає держава.

У розрізі Тернопільської області ми бачимо суттєве зростання фінансового ресурсу за останні роки: у 2014 р. сума доходів загального фонду місцевих бюджетів області складала 1,1 млрд. грн., у 2014-ому — 1,3 млрд. грн., а 2018-ий ми завершуємо з показником 3,9-4 млрд. грн. Красномовний приклад — бюджет обласного центру, міста Тернополя: у 2014 р. видатки розвитку складали 87 млн. грн., а у 2018 р. — 364 млн. грн. Погодьтеся, що різниця є.

ПРО АРМІЮ

— Нині на Тернопіллі лише в 44-ій артилерійській бригаді служить три тисячі військовослужбовців, — проінформував очільник області. — Відновлюються військові частини у Тернополі, Чорткові та Теребовлі, будуют одночасно сім гуртожитків для військових-контрактників, а на це виділено 105 млн. грн. Наше завдання, щоб військові у межах нашої області почували себе комфортно. Нині безпека держави — один з наших пріоритетів і 6% ВВП держави буде направлено на обороноздатність. Мова не лише про технічне переоснащення армії, а й про підняття соціальних стандартів військових. Зокрема, планується, що мінімальна заробітна плата військових складатиме від 10 тисяч гривень,а в зоні проведення операції об'єднаних сил — від 20 тисяч гривень.

ПРО ВИРОБНИЦТВО

• Протягом 2015-2018 рр. залучено 4,2 млрд. грн. капітальних інвестицій.

• Обсяг реалізованої промислової продукції за 9 місяців 2018 р. склав 15,1 млрд. грн.

• Протягом 2018 р. вироблено 285 тис. тонн цукру.

— У результаті модернізації цукрової галузі працюють чотири цукрових заводи: Козівський, Чортківський, Збаразький та Хоростківський.

ПРО СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

• Виплата орендної плати сільгоспвиробникам за земельні паї протягом 2014-2018 рр. зросла у 4,5 рази.

• 204 аграрні підприємства інвестували у виробництво 7,1 млрд. грн.

• Обсяг валової продукції сільського господарства склав 8,3 млрд. грн.

ПРО МЕДИЦИНУ

• Загальний бюджет програми «Доступні ліки» на 2018р. склав 28,5 млн. грн.

• 36 оперативних втручань на відкритому серці проведено у новоствореному кардіоцентрі Тернопільської університетської лікарні.

— В області затверджено чотири госпітальні округи: Тернопільський, Бережанський, Кременецький та Чортківський, — наголосив Степан Степанович. — Нині проводиться комплексне оновлення, із залученням іноземних партнерів, матеріально-технічної бази госпітальних округів.

ПРО ОСВІТУ

• Цьогоріч в області функціонують 594 заклади дошкільної освіти (у 2014 р. було 570) і щорічно їх кількість збільшується.

• В області функціонують 723 заклади загальної середньої освіти, де здобувають освіту 109,1 тис. учнів.

• В Новій українській школі навчаються 12014 першокласників.

— На забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної освіти «Нова українська школа» на 2018 рік виділено 106, 2 млн. грн., — сказав Степан Барна. — З них 75,4 млн. грн. субвенції з держбюджету місцевим бюджетам. За ці кошти куплено 9 шкільних автобусів, 290 комплектів засобів навчання для початкової ланки, 30 кабінетів фізики, хімії та біології для створених опорних закладів та ін.

ПРО РІВЕНЬ ЗАРПЛАТИ

• Протягом 2014-18 рр. середньомісячна заробітна плата на Тернопіллі зросла з 2527 грн. до 6738 грн.

• Очікуване надходження до бюджету від діяльності суб'єктів господарювання складе 1,8 млрд. грн.

• Розпочато створення індустріальних парків «Тернопіль» (площа — 15 гап, 1100 нових робочих місць) та «Чортків» (площа — 96 га, 7300 нових робочих місць).

— Якщо у 2014 р. на Тернопіллі було зафіксовано 3037 зареєстрованих суб'єктів господарювання, то у 2017 р. їх вже 5060, а 2018 р. ми очікуємо завершити з сумою 5200 суб'єктів господарювання. За 10 місяців 2018 р. було створено 7200 робочих місць за рахунок реєстрації суб'єктів господарювання.

ПРО СПОРТ

— Відзначу будівництво на теренах області відразу кількох спортивних комплексів. Плюс протягом останнього року ми 17 футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Це абсолютний рекорд. На черзі амбітні спортивні об'єкти у Кременці та Великих Гаях, завершення будівництва футбольного поля зі штучним покриттям у Чорткові та завершення реконструкції «Водної арени «Тернопіль».

Джерело: Нова Тернопільська газета

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Капітальні видатки ...
Наступна новина: Чернігів: У святкові дні ...

КОМЕНТАРІ