Наркозалежність: ворога потрібно знати в обличчя

Наркозалежність: ворога потрібно знати в обличчя

02.01.19 21:41 0 1263

"Наркозалежність має свої стадії, і якщо людина дійшла до будь-якої з них, а потім перестала вживати і будь-який час залишалася тверезою, то при поверненні до вживання вона повернеться не на початкову, а на ту стадію, де припинила вживання", розповідає головний редактор сайту https://narkology.info/narkozavisimost/.

Стадії наркозалежності:

  • Хронічна. Є гострі захворювання, наприклад, ОРЗ, а є хронічні, наприклад, ВІЛ. Як хронічне захворювання, наркозалежність - це стійке відхилення від норми, яке не може просто взяти і зникнути, але при цьому її можна зупинити в розвитку. Ця характеристика не означає, що людина приречена. Він може повернутися до радісної і повноцінного життя, але при цьому він ніколи не зможе повернутися до «радісної» вживання хімічних речовин без згубних для себе наслідків через необоротних фізіологічних змін. При відновленні вживання все симптоми (про них нижче) повертаються в повному обсязі і з плином часу тільки посилюються. А це означає, що наркозалежність також і прогресуюче захворювання.
  • Прогресуюча. Мрія будь-якого наркозалежної людини - повернутися в так зване «шоколадне» або «рожеве» вживання. Це самий початковий період вживання, коли немає критичних проблем і згубних наслідків в різних життєвих вимірах. Але наркозалежність має свої стадії (про них нижче) і якщо людина дійшов до будь-якої з них, а потім перестав вживати і будь-який час залишався тверезим, то при поверненні до вживання він повернеться не в початок, а на ту стадію, де припинив вживання. Це призводить нас до наступної характеристиці.

Характеристики наркозалежності:

  1. Має високу тенденцію до рецидиву. Рецидив, або зрив, також є симптомом хвороби. Не завжди рецидив - це остаточний повернення до вжитку. Часто рецидив, як би це дивно не прозвучало, «протвережує» людини. Іноді такий зрив називають «терапевтичним», так як він дозволяє розставити всі крапки над I та серйозно налаштуватися на одужання. Але потрібно також сказати, що рецидиви можуть стати і «точками неповернення», і людина або сідає у в'язницю, або продовжує повільно вбивати себе, або в результаті - вмирає. Є похмура приказка «Смерть - це коли наркозалежний остаточно набрид свою хворобу». Звідси ми приходимо до наступної характеристиці.
  2. Призводить до смерті. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я до 96% людей, які потрапляють в залежність від алкоголю або наркотиків - в кінці кінців, гине. Причини смерті можуть бути різними: передозування, інфекційні захворювання (такі як ВІЛ або гепатит С), аварії, супутні захворювання (наприклад, сепсис або запущене запалення легенів), кримінальні історії, виснаження, самогубства і т. д.
  3. Заразна. За спостереженнями наркозалежний чоловік свідомо чи мимоволі втягує в коло свого вживання оточуючих його людей, перш за все, - свою сім'ю, а також друзів, однокласників, колег, знайомих. Деякі роблять це для того, щоб забезпечити собі постійну можливість вживати наркотики.
  4. Є шанс одужати. Але не просто ремісії як утримання, а саме одужання як якісної і морально-орієнтованого життя. Досвід показує, що це можливо, тому що існує чимало людей, що подолали залежність і повернулися з нормального способу життя.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Переваги замовлення ...
Наступна новина: Що потрібно ...

КОМЕНТАРІ