Томос для України: все,що потрібно знати?

Томос для України: все,що потрібно знати?

05.01.19 11:47 0 10145

Президент України Петро Порошенко в квітні 2018 року виступив з ініціативою створення Єдиної помісної автокефальної (самостійної) православної церкви. З цією метою він звернувся до Константинопольського патріархату Варфоломія з проханням про надання відповідного рішення (Томосу).

Поки що в Україні діють невизнані світовим православ'ям церковні структури - «Київський патріархат» (УПЦ КП) і Українська автокефальна православна церква (УАПЦ), а єдиною канонічною церквою є Українська православна церква (УПЦ), яка є самокерованою церквою в складі Московського патріархату.

В УПЦ до ініціативи Порошенко і депутатів Ради поставилися негативно, визначивши їх як перевищення влади і втручання в церковні справи, оскільки в будь-якому світському суспільстві церква повинна бути відділена від держави.

Крім того, неодноразово повідомляли про випадки утисків священнослужителів і захоплень православних храмів з боку невизнаних церков з підтримкою таких дій з боку радикалів і при потуранні української влади і правоохоронців.

Про небезпеку поглиблення церковного розколу попереджали українські експерти та політики. Однак Порошенко і його прихильники продовжували активно просувати ідею створення Єдиної помісної автокефальної церкви.

Питання про надання автокефалії для Української православної церкви обговорювалося на СІНАКС - зборах всіх ієрархів Константинопольського патріархату, що проходив в Стамбулі з 1 по 3 вересня 2018 року. Згодом було прийняте позитивне рішення щодо цього питання. Так, константинопольський патріарх Варфоломій офіційно підпише томос про автокефалію сьогодні - 05.05.2019 р, а завтра його вручать предстоятелю нової Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанію. Вручення томосу про автокефалію відбудеться після урочистого богослужіння та літургії.

Президент Петро Порошенко розраховує отримати томос про автокефалію на початку січня 2019 року, щоб в черговий раз підкреслити незалежність країни від Росії. Багато хто вважає, що таким чином він намагається втриматися при владі. Для цього він організував 15 грудня так званий об'єднавчий собор, на якому вибрали предстоятеля нової церкви - митрополита Єпіфанія. Тепер предстоятель разом з президентом відправляться до Стамбула, щоб отримати довгоочікуваний томос.

Отож 6.06.2019 року Православна церква України отримає автокефалію і стане до ряду інших православних помісних церков світу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Джоггеры - тренд 2019

КОМЕНТАРІ