Вибори президента України 2019 і фактор Володимира

Вибори президента України 2019 і фактор Володимира

08.01.19 18:56 0 4412

В останній день 2018 року в Україні розпочалася офіційна президентська кампанія. Вибори 2019 призначені на 31 березня. До 8 лютого Центральна виборча комісія України оприлюднить весь список кандидатів, які боротимуться за найвищу державну посаду. Передбачається, що їх буде не менше 30-40. Для багатьох кандидатів ця кампанія буде репетицією майбутніх в Україні восени парламентських виборів.

Для перемоги в першому турі виборів глави держави необхідно набрати більше 50% голосів виборців. Такий варіант, судячи з результатів численних соціологічних досліджень, заміряли рейтинг потенційних претендентів на президентське крісло, малоймовірний. Тому переможець, швидше за все, визначиться за результатами лише другого туру голосування 21 квітня.

У трійці лідерів гонки, згідно з опитуваннями громадської думки, разом з головою партії "Батьківщина" Юлією Тимошенко і чинним президентом України Петром Порошенко фігурує і шоумен, засновник студії "95 квартал" Володимир Зеленський. Наприклад, дані дослідження фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 19 по 25 грудня 2018 року, показали, що за Володимира Зеленського готові проголосувати 8,8% виборців, за Юлію Тимошенко - 16,1 %, і 13,8 % - за Петра Порошенка. Ще кілька останніх досліджень виводять шоумена на друге місце з показниками відповідно 13,4 % і 10,8 %.

Володимир Зеленський - нове обличчя української політики

Зараз можна констатувати, що виконавець ролі президента в серіалі "Слуга народу" має непогані шанси на вихід у другий тур виборів. Однак ближче до дати голосування розстановка беруть участь в боротьбі за вищий державний пост кандидатів може змінитися. Про свої президентські амбіції Володимир Зеленський, якому цього місяця виповниться 41 рік, оголосив в ефірі телеканалу "1 + 1" в той час, коли мало транслюватися в останні хвилини 2018 го новорічне телезвернення до громадян України президента Петра Порошенка. Заява Зеленського стало найбільш обговорюваним в Україні в перші дні Нового року. Слово політологу Олександру Харебіна:

Зламом шаблонів Зеленський пішов проти чинного глави держави

- Всі, хто стежить за передвиборними баталіями, не здивувалися, це досить очікуване висування, починаючи від реєстрації партії "Слуга народу", і в общем-то, з точки зору політтехнології передвиборної кампанії, заяву Зеленського саме в передноворічну ніч було очікуваним.

Нерозумно було не скористатися таким інструментом, як доступ фактично до першій кнопці країни - рейтинг "1 + 1" в новорічну ніч був рекордним в інформаційному просторі України. А формат подачі, то, що ролик Зеленського пішов перед виступом президента України, так само знаково. Можна сказати, що цим зламом шаблонів Зеленський пішов проти чинної влади, проти чинного глави держави. Багато хто розцінив це як неповагу до посту президента, але я особисто так не вважаю.

Радянська традиція слухати перед настанням Нового року виступ глави держави коли-небудь мала бути зламана. Відносно самого Зеленського можна сказати наступне: він є яскравим відображенням так званого східного проукраїнського електорату. Тобто людей, які не бачать себе в партійних рядах "Опозиційного блоку", промосковської або проросійської парадигми, але бачать себе російськомовними українцями. Це значна частина Дніпропетровської, Харківської, Одеської областей.

Думаю, що електорат Зеленського буде обчислюватися мільйонами виборців, які не бачать альтернативи своїй точці зору, не бачать альтернативи в інших передвиборних ріторіках, і думаю, із задоволенням будуть голосувати за зрозумілого їм людини, який більше десяти років розповідає українцям через свої мініатюри і комічне шоу про те, якою він бачить Україну.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Штори на замовлення: ...
Наступна новина: Переваги чоловічих шкіряних ...

КОМЕНТАРІ