Процедура збільшення статутного капіталу ТОВ

Процедура збільшення статутного капіталу ТОВ

09.01.19 12:12 0 3180

Питання про те, як провести збільшення статутного капіталу ТОВ дуже часто виникає у бізнесменів, які хочуть збільшити оборотний фінансовий актив своєї фірми. Мета очевидна - вливання більшої кількості грошових коштів в діяльність, а вигода від подібного способу цілком зрозуміла: відсутність оподаткування внесків. Отже, розглянемо порядок збільшення статутного капіталу і всі нюанси цієї процедури.

Необхідні умови при збільшенні статутного капіталу ТОВ

Відразу підкреслимо: збільшувати статутний капітал можна тільки при повному його формуванні усіма учасниками, тобто коли всі вони внесли свої частини в повному обсязі. Подібна вимога пред'являють ЦКУ та ЗУ "Про господарські товариства" (ч. 6 ст. 144 і ч. 6 ст. 52 відповідно). Іншими словами, перед тим, як збільшити статутний капітал фірми, всім учасникам слід внести свої внески.

Також слід пам'ятати норму ч. 4 ст. 144 ЦКУ, яка забороняє збільшувати капітал (точніше, зобов'язує його зменшувати) в разі, якщо активи фінансового року стали нижче, ніж розмір загальних внесків. Якщо у вашій компанії ці вимоги дотримані, можна зайнятися безпосереднім збільшенням статутного капіталу товариства.

Способи збільшення статутного капіталу

Ст. 13. ЗУ "Про господарські товариства" дозволяє збільшувати статутний капітал за рахунок наступного:

  • грошові кошти учасників;
  • особисте майно;
  • цінні папери;
  • майнові права, включаючи права інтелектуальної власності;
  • інші активи, що підлягають оцінці.

Варто пам'ятати, що формування і збільшення статутного капіталу в ТОВ не можна проводити позиковими коштами, векселями або держмайном (якщо немає відповідних дозволів компетентних органів). Деякі винятки з цього правила є, але ми їх розглянемо окремо, оскільки це досить складне питання.

Порядок збільшення статутного капіталу ТОВ у будь-якому випадку передбачений в статуті. Це важливо в тому випадку, коли внесені активи ще не оцінені, наприклад, якесь майно. Як правило, статутом ТОВ передбачається порядок оцінки подібних активів шляхом комісійної визначення його вартості (комісія - їх числа учасників), але для оцінки деяких видів майна, таких як автомобілі і нерухомість, необхідно залучати незалежних експертів. Це варто пам'ятати і при реєстрації збільшення статутного капіталу, оскільки реєстратору необхідно буде надати відповідний акт оцінки.

Збільшення статутного капіталу товариства за рахунок реінвестування дивідендів

Подібний варіант також можна використовувати при збільшенні статутного капіталу товариства. Це може бути зроблено шляхом безпосереднього спрямування дивідендів до статутного капіталу, про що необхідно прийняти відповідне рішення на загальних зборах.

Деякі нюанси, які передбачає процедура збільшення статутного капіталу ТОВ

Важливо знати, що збільшувати статутний капітал можна як за рахунок всієї суми прибили учасника, так і за рахунок її частини. Розмір частини визначає сам учасник, а його рішення фіксується в протоколі загальних зборів. Збори має право не прийняти таку пропозицію, адже цим самим інші учасники втрачають свій відсоток в частковому відношенні.

Втім, збільшення статутного капіталу подібним способом не дуже популярна процедура, оскільки вона не веде до безпосереднього збільшення активів ТОВ.

Інші способи

Один з практичних способів збільшення ТОВ вважається прийом нового учасника. Але варто пам'ятати і про недоліки - адже процентні частки існуючих можуть зменшитися, а часом і значно. Якщо ви вирішили взяти в ТОВ ще одного інвестора, можливо, що варто переглянути курсові вартості часток, щоб процентне співвідношення залишалося в колишніх рамках.

В іншому випадку, як передбачено ст. 116 ЦКУ, існуючі учасники можуть поповнити капітал до порівнянних сум з новим внеском, щоб не втрачати розмір своєї частки в прибутку.

Подібні питання можуть виникнути і в тому випадку, коли реєстрація збільшення статутного капіталу ТОВ проводиться на підставі додаткового внеску одного з учасників (та ж ст. 116 ЦКУ). Зрозуміло, все це необхідно обговорити на зборах, що буде підтверджено протоколом.

Реєстрація збільшення статутного капіталу

В першу чергу така процедура повинна бути оформлена протоколом загальних зборів або особистим рішенням учасника (якщо він єдиний в ТОВ). На підставі протоколу вносяться зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю. це можна оформити у вигляді нової редакції статуту або просто зробити доповнення до існуючого. У будь-якому випадку всі зміни підлягають нотаріальному посвідченню (запевненням підписів), а безпосередню реєстрацію збільшення статутного капіталу проводять в ЄДР, де і буде зроблено відповідний запис.

Нагадаємо, що ст. 144 ЦКУ встановлює можливість вказівки в статуті товариства всіх нюансів збільшення статутного капіталу. Якщо зазначені в статуті деталі не будуть суперечити вимогам НПА, то вони будуть вважатися цілком законними способами для регулювання правовідносин у плані можливості збільшення капіталу будь-якого ТОВ.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Залізобетон і вироби з нього

КОМЕНТАРІ