Що вигідніше: купити собі квартиру або орендувати?

Що вигідніше: купити собі квартиру або орендувати?

11.01.19 19:25 0 718

Багато хто з нас задаються питанням: "Що вигідніше - купити квартиру або орендувати її?". На перший погляд, усе логічно - краще придбати власну квартиру, ніж все життя поневірятися по знімних. Але часто головною перепоною перед покупкою стає відсутність значної суми для здійснення такої великої угоди.

Однак зараз в нашій країні існує маса різних способів кредитування, які виплатити гроші за бажане житло за 10-20 років, але чи все так просто і чи потрібно це взагалі? Докладно про це нам розповість головний редактор порталу https://www.056.ua/estate, зайшовши на який ви безпосередньо можете орендувати або купити собі власну або комерційну нерухомість в Дніпрі.

Спробуйте визначіться з планами на майбутнє?

Перш ніж робити вибір в сторону покупки квартири гарненько подумайте про те, чим ви збираєтеся займатися в найближчому майбутньому. Якщо ви плануєте «осісти» в одному місті та виїжджати за його межі тільки у відпустку або короткострокові відрядження, то цілком можете робити покупку. Але якщо ви плануєте незабаром змінити місце проживання - поїхати вчитися чи працбвати в більш перспективне місто або іншу країну, то краще віддати перевагу оренді. Так вас нічого не буде тримати, і в будь-який момент ви зможете зібрати свої пожитки і з легкістю виїхати.

Уважно все порахуйте

Як відомо, для покупки квартири потрібен перший внесок. Як правило, він становить від 20 % до 40% від вартості (залежно від індивідуальних умов кожного банку). Якщо у вас немає такої суми, то, на жаль, вам нічого не залишається, крім оренди. Якщо ж у вас є гроші для здійснення цієї операції, то визначтесь з банком, який буде вас кредитувати.

Обов'язково зверніть увагу на наступні чинники:

  • час існування фінансової установи;
  • її позиції на ринку;
  • чи були різного роду скандали, які висвітлювалися в засобах масової інформації;
  • відгуки клієнтів в соціальних мережах і на різних форумах;
  • умови самого кредиту - розмір ефективної ставки та щомісячного платежу, необхідний пакет документів для оформлення кредиту, можливі методи погашення, наявність додаткових опцій (кредитні канікули й інше).

Наступним етапом є вибір самого житла для покупки. Тут грають роль декілька параметрів:

  1. де воно буде знаходитися (в новобудові або на вторинному ринку);
  2. район;
  3. кількість квадратних метрів;
  4. наявність паркінгу та іншої інфраструктури і т. д.

Якщо ваш дохід не дуже великий і стабільний, то для початку краще купити одно- або двокімнатну квартиру. Якщо кількість членів вашої родини з часом буде збільшуватися, і ви перестанете поміщатися, то є сенс продати одну квартиру і купити іншу, побільше.

Поради експертів по нерухомості

Багато ріелторів впевнені, що все-таки варто віддати перевагу саме покупці квартири, тому що:

  • купуючи своє житло, ви і тільки ви зможете приймати рішення як там жити;
  • вас не виселить господиня, як це могло б бути на орендованій квартирі;
  • у вас буде стабільна прописка;
  • ви зможете спокійно робити ремонт, не побоюючись, що господиня квартири будинку помітить його і підвищить орендну плату або виселить зовсім;
  • ви можете самостійно диктувати умови життя - заводити дітей, тварин, малювати на стінах, курити в ліжку (МОЗ не рекомендує), робити перестановки, перепланування і т. д.

Також багато експертів вважають, що погашення щомісячного платежу по кредиту практично нічим не відрізняється від орендної плати. Але існує ряд підводних каменів, які, на жаль, ніяк не можна передбачити, купуючи власну квартиру будинок в кредит:

  1. підвищення курсу долара, а значить і щомісячного платежу (актуально, якщо ви оформили кредит в іноземній валюті);
  2. загальна нестабільна ситуація в країні.

Основними плюсами оренди житла є:

  • висока мобільність (в будь-який момент ви можете зірватися і покинути місце проживання);
  • мінімум відповідальності (кожен орендар в обов'язковому порядку укладає договір з орендодавцем - перший зобов'язаний дотримуватися тільки ті пункти, які прописані там, і не більше);
  • ви не переплачуєте шалені гроші банку за надання кредиту (відсотки). Іноді ці суми настільки великі, що становлять 100, а то і 200 % від початкової вартості житла;
  • ви можете дозволити собі доживати старість десь біля моря або в глухому лісі, якщо, звичайно, встигнете на це заробити.

Подумайте про дітей

Одним з найбільш істотних плюсів покупки власного житла є те, що ви зможете залишити його в спадок своїм дітям, братам чи іншим родичам. Вони вже точно скажуть вам за це спасибі.

Висновки

«Акули» ринку нерухомості підкреслюють, що сотні тисяч, а то і мільйони гривень боргу банку - це не жарти. До питання покупки квартири варто поставитися максимально уважно і серйозно, з огляду на всі можливі ризики. Не забувайте, що якщо ви візьмете кредит і не зможете його погасити, то таке бажане житло буде конфісковано й ніякі суди вам не допоможуть його повернути. Тому якщо ви не готові брати на себе таку відповідальність, то краще орендувати квартиру і не переплачуйте тисячі гривень щомісяця власникам банків у вигляді відсотків по кредиту.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Де найкраще перевіряти ...
Наступна новина: Как правильно выбрать ...

КОМЕНТАРІ