Все що потрібно знати для утилізації біологічних відходів за правилами

Все що потрібно знати для утилізації біологічних відходів за правилами

12.01.19 10:58 0 4265

Біологічні відходи, особливо тема їх утилізації малоприємна для будь-якої людини. Однак знати правила збору і знищення такого «сміття» необхідно. Адже виробляти просте поховання біоматеріалів заборонено законом через неминучість забруднення ґрунту та ґрунтових вод і через високу ймовірність поширення найнебезпечніших захворювань. Давайте ж більш детально розглянемо що собою представляє дана процедура, а розповість нам про це співробітник компанії http://www.биоотходы.рф, яка безпосередньо займається утилізацією біологічних відходів в Москві та Калузі.

Що це таке?

Біологічні відходи - це особлива група залишків, що мають тваринне походження. До них відносяться:

  • пташині трупи, тварини тіла (в тому числі біоматеріал з віваріїв);
  • плоди, народжені мертвими, і після абортів;
  • м'ясні, рибні та ін. конфіскати, відібрані при ветеринарно-санітарні перевірки на місцях забою тварин, а також на рибо- і м'ясопереробних підприємствах, в торгових точках і т. д.
  • інші відходи, що утворюються при використанні харчових і нехарчових сировинних матеріалів, що мають тварина походження.

Правила збору, транспортування та утилізації відповідно до санітарних норм

Всі господарі тварин незалежно від типу господарської діяльності, організації та підприємства, робота яких пов'язана з отриманням, перевезенням і переробкою м'ясних, рибних і ін. Продуктів і вихідної сировини повинні дотримуватися Ветеринарно-санітарні правила, що регламентують порядок збору та утилізації утворюються біологічних відходів. Це зведення правил був прийнятий в Росії Авіловим В.М. ще в 1995 р

Особи, які ведуть тваринницьку діяльність, повинні звернутися до ветеринарного фахівця максимум через 24 годин з моменту, коли була зафіксована загибель тварини. Він встановлює процедуру безповоротної ліквідації або передачі на переробку біовідходів. Збір і доставку до місця спалювання (поховання) залишків повинні здійснювати самі власники фермерських та т.п. господарств і працівники комунальних підприємств (при зіткненні із загиблими бродячими і дикими тваринами в поселеннях).

Збір і транспортування

Автомобілі, службовці з метою збору і транспортування біологічних відходів, повинні мати закритий кузов, що володіє водонепроникністю. Необхідно, щоб транспортні засоби добре піддавалися санобробці, їх використання з метою транспортування кормової і харчової продукції заборонено.

Збір біологічних відходів передбачає проведення дезінфекції місця (грунтового покриву), на якому знаходилися залишки, а також використовувався при навантаженні обладнання.

З метою знезараження інвентарю і транспорту застосовують, наприклад, 4%-ий розчин каустичної соди (NaOH). Спецодяг після збору і перевезення трупів і т.п. дезінфікується 2%-им формальдегідних розчином протягом 2 год.

Утилізація

Ділянки землі, службовці для поховання біовідходів, називаються скотомогильниками. Вони повинні бути оснащені біотермічним ямами. Однак Правила найсуворіше забороняють проводити утилізацію біологічних відходів методом поховання за винятком деяких випадків.

Якщо повальна загибель худоби виникла в результаті природної стихії чи ні можливості доставити трупи до місця знищення, то за згодою Головного ветеринарного інспектора регіону може бути вироблено поховання біологічних відходів під землю. Також іноді дозволяється створювати земельні ями з метою складування туди померлих тварин на територіях з вічною мерзлотою.

Біовідходи, що утворюються в зонах обслуговування утилізує заводу, переробляються в м'ясо-кісткове борошно. Виняток становлять відходи, заражені небезпечними патогенними мікроорганізмами (такі залишки спалюються).

Виробляти утилізацію шляхом скидання мертвих тварин та інших біовідходів в річки, озера і т. д., баки для сміття, на незаконні звалища і полігони ТПВ строго заборонено.

Способи утилізації, технічне оснащення

Утилізація біологічних відходів може здійснюватися 3-ма способами:

  1. Переробкою.
  2. Спалюванням (кремацією).
  3. Похованням (у деяких випадках).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ