Електропила: що потрібно знати?

Електропила: що потрібно знати?

14.01.19 16:36 0 1215

Мабуть, кожен з нас чувв про таке чудо техніки, як бензопила. А ви знаєте що вона має електричний аналог? Саме про нього ми й поговоримо далі, а розповість нам про електропилу співробітник інтернет-магазину vamnadom.com.ua, в якому її безпосередньо можна придбати.

Сфери застосування

Основні сфери застосування електричних ланцюгових пив можна розділити на 4 класи:

  1. сад (і дача);
  2. теслярські роботи;
  3. будівництво;
  4. лісопереробка.

Для садово-дачних і теслярських робіт зазвичай використовуються побутові моделі. Що стосується будівництва і лісопереробки, то ці сфери застосування можна назвати професійними, правда, умови експлуатації істотно розрізняються. На будівельному майданчику електропила працює повний робочий день, але з частими перервами - як правило, кілька разів на годину виникає потреба щось розпиляти. На лісопереробки ж вимоги до пилки багато вище - завод являє собою постійно діючий конвеєр, тому пила повинна працювати цілодобово практично без перерви, і, крім того, від неї потрібні велика потужність і довга шина.

Поради з експлуатації

Природно, хотілося б, щоб цей в господарстві і не такий вже дешевий інструмент прослужив довше. Як цього добитися? Ось кілька нехитрих порад, що дозволяють значно продовжити термін служби електропили:

  • Найбільше число звернень в ремонтні майстерні доводиться на початок весни, коли електропила дістається з холодного гаража і запускається зовсім без підготовки. Як наслідок, водяний конденсат, що накопичився за зиму на обмотках двигуна, призводить до короткого замикання. Щоб цього уникнути, помістіть пилу перед роботою в тепле і сухе приміщення на 1-2 дні.
  • Прийнято вважати, що заготівля дров - прерогатива побутових моделей ланцюгових пилок. Для бензопил це вірно, однак в разі електричних необхідні істотні застереження. Справа в тому, що в порівнянні з побутовими бензиновими, у побутових електропила менше як потужність, так і число оборотів (воно складає близько 5 тисяч об. / Хв. На відміну від 8-9 тисяч у бензопил). Тому для виконання роботи типу заготівлі дров за допомогою електропили необхідно більше часу, що для побутового електроінструменту загрожує істотним зниженням ресурсу. Як наслідок, їх рекомендують використовувати для теслярських або невеликих ( "косметичних") робіт по догляду за садово-дачною ділянкою, а заготівлю дров залишити за бензопилами. Якщо ж бензопили у вас немає, а дрова ще не заготовлені, зима вже "на носі", електропила звичайно ж - вихід, але використовувати її треба буде в щадному режимі: рекомендується розпилювати дрова в кілька етапів, даючи інструменту достатньо часу для відпочинку.
  • Необхідно завжди стежити за стабільністю струму, особливо при використанні малопотужних пив. У наших електричних мережах (особливо в сільській місцевості) часті падіння напруги, причому величина таких стрибків у вихідні та святкові дні може досягати 15-20 %. Саме для електропила це призводить до наступного: при низькій напрузі мережі двигун не в змозі видавати номінальну потужність, і якщо в цей час ви вирішили розпиляти тверде або широке колоду, то зовнішнє навантаження на двигун буде значно вище вихідної потужності двигуна. Як наслідок, він буде перегріватися набагато швидше. Якщо не передбачений захист двигуна від теплового перевантаження, може навіть розплавитися ізоляція і статися коротке замикання на якорі. В цьому випадку шлях один - в майстерню, причому вартість ремонту іноді дорівнює ціні самої пилки. Для охолодження необхідно частіше відкладати інструмент в сторону. До речі, більшість електропила побутового класу здатне безперервно працювати лічені хвилини. Якщо пила оснащена системою теплового контролю, то при перегріванні інструмент буде відключатися самостійно. Однак при нестабільній мережі відбуватися це може щохвилини, зводячи продуктивність роботи нанівець. До речі, чим мотор могутніше, тим менш чутливий інструмент до стабільності напруги.
  • Останнє, але дуже важливе зауваження (що відноситься не тільки до електропилам, але і до їх бензомоторної аналогам) стосується заточування ланцюга. Зокрема, якщо у електропили недостатньо заточена ланцюг, то негативні наслідки виявляться ще швидше, ніж у випадку бензопил. Чому? Вся справа в способі передачі обертального моменту вала двигуна на ланцюг.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Вибираємо аксесуари для ...
Наступна новина: Народна медицина: що вона ...

КОМЕНТАРІ