На Тернопіллі ціль первинної сільської медицини – зниження смертності за трьома нозологіями,— Геннадій Зубко

На Тернопіллі ціль первинної сільської медицини – зниження смертності за трьома нозологіями,— Геннадій Зубко

16.01.19 13:05 0 628
14 мільйонів українців, які проживають у селах, мають бути забезпечені доступною та якісною первинною медичною допомогою. Це завдання прийнятого парламентом закону 2206, ініційованого Президентом України Петром Порошенком. Кінцева ціль — знизити протягом 2-3-5 років смертність українців, які проживають у сільській місцевості, за трьома найпоширенішими в Україні нозологіями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, цукровий діабет.

Про це під час селекторної наради щодо стану реалізації реформи сільської медицини наголосив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Смертність від серцево-судинних хвороб – на першому місці. в Україні щорічно діагностується 45 тис інфарктів міокарда, з яких у сільській місцевості понад 15 тисяч. Розбудовуючи сільську первинну медичну допомогу та за допомогою телемедицини, ми ставимо ціль: за рахунок ранньої діагностики зменшити втричі смертність від інфаркту на селі. Близько 1,7 млн українців хворіють на бронхіальну астму. Щороку фіксується понад 19 тисяч нових випадків захворювання на цукровий діабет, 8 тисяч з них — діти. Тож, доступна і вчасна профілактика цих захворювань, діагностика та первинна вчасна допомога, а також моніторинг дозволяють боротися з цими нозологіями. І це завдання первинної ланки медичної допомоги», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, до трьох нозологій, можна додати ще одну – дерматологію. Адже дерматологічні проблеми має значна частина населення. Консультації саме з питань дерматології складають 20% звернень.

«Озвучені цілі ми ставимо як на рівні України, так само вони мають бути поставлені на рівні кожної сільської амбулаторії у спроможній мережі первинної медичної допомоги. І для 100% досягнення цих цілей нам потрібно забезпечити три основні речі: спроможна сільська мережа з необхідною кількістю амбулаторій, сімейний лікар з належними умовам праці (заробітна плата, приміщення, житло, транспорт), сучасне оснащення та головне – можливості телемедичних послуг», — підкреслив Зубко.

Прес-служба Віце-прем'єр-міністра України

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Прийнято Програму ...

КОМЕНТАРІ