Як в Україні правильно вибрати страхову компанію?

Як в Україні правильно вибрати страхову компанію?

01.02.19 16:45 0 1175

Особливість бізнесу страхових компаній (СК) полягає в постійному пошуку клієнта. СК в першу чергу зацікавлені в залученні коштів за рахунок розширення клієнтської бази. Цю обставину слід міцно засвоїти потенційному клієнту, який вперше опинився на ринку страхових послуг.

До вибору страхувальника слід поставитися з усією відповідальністю, не покладаючись на везіння, щоб «наосліп» довіряти своє майно невідомій компанії. В даний час на ринку страхування працює велика кількість компаній, що надають широкий асортимент страхових послуг. Є такі, хто спеціалізується на конкретному виді страхування, зосередивши всі свої зусилля на одному напрямі, а є ті, хто пропонує комплексні послуги.

Перш, ніж познайомитися зі страхувальником і нанести візит в компанію, було б непогано підготувати кілька ключових питань. Це можуть бути питання про предмет і вартість угоди, про фінансові показники діяльності компаніїта історії її страхової діяльності. Майбутні клієнти СК в більшості випадків роблять кінцевий вибір після проведеного опитування знайомих, друзів і родичів. За кожним клієнтом стоїть своя історія страхування. Хороша ця історія чи ні, - залежить від оповідача, тому, оцінка діяльності страхової компанії носить переважно суб'єктивний характер. Для того, щоб отримати інформацію з перших вуст, слід стати таким самим клієнтом.

Ви готові? Тоді, варто більш детально розглянути особливості кожного виду страхування.

ОСАЦВ (вона ж ОСАГО)

Після розпитувань друзів і знайомих майбутній клієнт обов'язково спробує знайти інформацію в мережі Інтернет. Якщо його цікавить конкретна страхова компанія, яка на слуху або та, яку порадив хтось із знайомих, слід подивитися її веб-сайт. Крім того, що сам по собі веб-сайт свідчить про деяку серйозність компанії, там же можна поцікавитися її фінансовою звітністю, спектром страхових послуг, а також дізнатися адресу та телефони головного офісу та філій.

Послуга страхування ОСАЦВ включена в перелік послуг більшості страхових компаній. Цей вид автострахування є обов'язковим і полягає у відшкодуванні збитків, нанесених або заподіяному автовласникові, внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Страхування ОСАЦВ представляє вузькоспрямовану послугу і здійснюється компаніями, зареєстрованими МТСБУ (моторним транспортним страховим бюро України).

При виборі компанії-страховика по ОСАЦВ діє правило трьох НЕ:

  1. НЕ слід діяти під впливом реклами;
  2. НЕ слід вибирати компанію, яка знаходиться «найближче до вашого дому»;
  3. НЕ варто довіряти відгукам, розміщеним в мережі Інтернет.

Дотримання цих правил вбереже клієнта від розчарувань, як мінімум, і від додаткових грошових витрат, як максимум. Якщо ці правила виконані, то клієнту слід відвідати веб-сайт МТСБУ, де можна знайти безліч цікавої та корисної інформації - від переліку компаній, що здійснюють даний вид страхування, і до фінансових результатів їх діяльності. Слід також зазначити, що МТСБУ має свій рейтинг страхових компаній ОСАЦВ, в якому оцінка діяльності проводиться за показником виплат.

КАСКО

Страхування КАСКО засноване на принципі «все включено», коли транспортний засіб застрахований не тільки від наслідків ДТП, а й інших руйнівних дій: пожежі, пошкодження, викрадення і т. п. Суть цього виду страхування полягає в повному відшкодуванні вартості збитку незалежно від того, хто був винуватцем. У разі настання страхового випадку компанія-страхувальник бере на себе обов'язок виплатити всю суму заподіяної шкоди. Безсумнівно, що вартість такого поліса набагато перевищує номінальну вартість поліса ОСАЦВ. Визначити ціну поліса КАСКО може співробітник страхової компанії шляхом підрахунку по складній формулі.

При укладанні договору страхування КАСКО слід не тільки поцікавитися надійністю страхової компанії, але і провести невеликий порівняльний аналіз цін і страхових тарифів декількох компаній. При цьому, покладатися на принцип вибору найбільш дешевих розцінок, - не цілком виправдано, але і допускати наявність прихованих додаткових платежів також не слід.

Варто уточнити ряд основних умов договору страхування:

  • де буде проводитися ремонт автомобіля - на СТО, яку вибере СК або на СТО, обраному клієнтом;
  • виплати будуть з урахуванням або без урахування зносу;
  • чи буде надання розстрочки (якщо так, то за яких умов);
  • чи є франшиза;
  • чи є необхідність надання довідок з відповідних органів при нанесенні невеликого збитку;
  • чи є вимоги до сигналізації та нічного зберігання авто.

Якщо провести вивчення страхових полісів КАСКО від різних компаній за вказаними вище критеріями, то вибір страхової компанії виявиться не такою вже й складною справою.

І головне - перш, ніж поставити свій підпис в договорі страхування, потрібно не полінуватися і прочитати його.

ОМС

В Україні вже багато років є актуальним питання впровадження системи обов'язкового медичного страхування (ОМС). Суть його полягає в здійсненні безкоштовного медичного обслуговування населення України в рамках переліку безоплатних медичних послуг. Для розробки системи ОМС слід враховувати досвід інших країн, а також, особливості економічного розвитку України.

Мабуть, координувати роботу системи ОМС повинен державний орган, який здійснював свою діяльність під наглядом центральної виконавчої влади. Такий центр повинен мати регіональні представництва, кваліфікований персонал, який буде здійснювати збір страхових коштів, а також страхових експертів-лікарів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ