В Житомирській області діагностика,профілактика,дослідження – такий пакет безкоштовних послуг гарантує декларація із лікарем

В Житомирській області діагностика,профілактика,дослідження – такий пакет безкоштовних послуг гарантує декларація із лікарем

03.02.19 10:03 0 494
Понад 860 тисяч жителів Житомирщини уже обрали свого лікаря та підписали із ним декларацію. А це – близько 70% населення усієї області.

Відтепер вони безкоштовно отримують гарантований пакет медичних послуг, а з 1 липня – понад 50 діагностичних та лікувальних послуг за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Про це розповів начальник управління охорони здоров'я Житомирської ОДА Микола Суслик під час інтерв'ю.

— «Жителі можуть звертатися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, якого обрали самі, із будь-якого питання щодо здоров'я. Лікар не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузьких спеціалістів, видає довідки. І все це входить до гарантованого пакету послуг, які уже оплачені Нацслужбою здоров'я», – зазначив Микола Суслик.

За його словами, наразі Житомирська область посідає 4 місце в Україні за кількістю підписаних декларацій. Вже близько 70% населення області підписали декларації із сімейними лікарями. А це – понад 860 тисяч жителів у селах та містах Житомирщини.

Із липня 2018 року комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров'я, почали отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

На рівні первинної медичної допомоги кожен пацієнт отримує безкоштовно гарантований пакет послуг:

* діагностика та консультація у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – за потреби лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги;

* аналізи та дослідження:

* загальнии? аналіз крові з леи?коцитарною формулою

* загальнии? аналіз сечі

* глюкоза крові

* загальнии? холестерин

* вимірювання артеріального тиску

* електрокардіограма

* вимірювання ваги, зросту, окружності таліі?

* швидкии? тест на вагітність

* швидкии? тест на тропонін

* швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити

* спостереження вагітності і діти до 3-х років

* вакцинація та обов'язкові профілактичні огляди

* рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки»

* візити додому і невідкладна допомога – лікар самостіи?но визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Лікар може дати поради щодо полегшення стану по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз та призначити необхідне лікування. Ваш лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність.

* паліативна допомога і медичні довідки

Начальник управління охорони здоров'я також наголошує, що з 1 липня має запрацювати програма «Безкоштовна діагностика», що включає безкоштовні лабораторні дослідження, обстеження, УЗД, тощо.

— «За направленням саме сімейного лікаря можна буде пройти рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі, який бере участь у програмі. Загалом це 54 діагностичні та лікувальні послуги. Заклади Житомирщини уже готуються вступити з 1 липня у договірні відносини із НСЗУ щодо лабораторно-діагностичного обстеження. Зокреема, Обласний діагностичний центр, який має всю базу для таких обстежень. Жителі області, в яких буде направлення до Центру, отримуватимуть медичні послуги безкоштовно», – розповів Микола Суслик.

Із детальним переліком послуг «Безкоштовної діагностики» можна ознайомитись ТУТ.

Водночас у жителів, які ще не підписали декларацію виникає питання – чи будуть платними ці послуги для них?

МОЗ надає роз'яснення, що медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні. Адже до червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з НСЗУ за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу.

Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові укласти з ним декларацію.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Триває процес вибору ...
Наступна новина: Житомирщина: депутати ...

КОМЕНТАРІ