ЄС надає 4 млн євро для підтримки ОСББ в Україні

ЄС надає 4 млн євро для підтримки ОСББ в Україні

03.02.19 10:48 0 599
В Тернополі відбулась презентація нового проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН (ПРООН) «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень». Про цю ініціціативу міжнародних донорів представникам міських, селищних рад та ОТГ було оголошено на розширеному засіданні регіональної ради з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у Тернопільській області, яке відбулось 31 січня 2019 року.

Дворічний проект започатковується з метою стимулювати та підтримати створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у всіх 24 областях України. Щонайменше 2000 нових ОСББ буде створено та загалом 4000 ОСББ пройдуть навчання з управління енергоефективними проектами. В середньому 480 000 осіб отримають пряму вигоду від реалізації проекту, та не менш ніж 1 мільйон українців підвищать свою обізнаність у сфері енергоефективності.

Про основні завдання, мету та шляхи реалізації проекту розповів регіональний координатор з досягнення Цілей сталого розвитку ПРООН у Тернопільській області Ігор Стефанів. Він проінформував присутніх що даний проект, на який ЄС виділив 4 млн. євро і який триватиме з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2020 року є початковим етапом Програми підтримки енергоефективності для України (EE4U), яка передбачає налагодження роботи Фонду енергоефективності.

Протягом двох років проект буде проводити інформаційну кампанію на національному, обласному та місцевому рівнях з метою інформувати широку громадськість і місцеві громади щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує. Проект проводитиме також серію групових та індивідуальних консультацій для активістів, які мають намір створити ОСББ, навчатиме представників уже створених ОСББ та місцевої влади з питань створення ОСББ, ведення бухгалтерії та фінансового менеджменту, пошуку та отримання фінансування для ініціатив по покращенню стану будинків.

Для участі у даному проекту представникам ініціативних груп, житлово-будівельних кооперативів чи діючих ОСББ необхідно зареєструватись на сайті www.houses.in.ua/registration

Поскільки роботи із здійснення енергозберігаючих заходів в багатоквартирних будинках тільки частково покриватимуться за кошти гранту від Фонду енергоефективності решту витрат ОСББ повинні брати на себе, залучаючи власні чи кредитні кошти, а також отримуючи можливу допомогу від місцевих рад. Саме про важливість такої підтримки для об'єднань співвласників за рахунок місцевих програм говорила на засіданні регіональної ради Галина Когут - Експерт програми IFC "Енергоефективність в Україні" у Львівській області.

Довідково:

Європейська комісія ухвалила Програму підтримки енергоефективності для України (EE4U), що має на меті сприяти підвищенню енергоефективності житлового сектору в Україні та скорочення викидів парникових газів. У цьому контексті ЄС спільно з Урядом Німеччини буде підтримувати діяльність Фонду енергоефективності у наданні грантів на термомодернізацію багатоквартирних будинків на всій території України. Протягом двох фаз цієї програми, загалом ЄС надасть 80 млн євро на гранти для ОСББ і понад 22 млн євро технічної допомоги (які переважно будуть використані Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК) та ПРООН).

Житловий сектор України у 3-4 рази менш енергоефективний порівняно з сусідніми країнами ЄС з подібним кліматом і споживає близько 40% енергії країни. Загалом 70% квартир у багатоквартирних будинках, де проживає приблизно 34 млн українців є вкрай енергетично неефективні.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівський пологовий ...
Наступна новина: Преимущества аренды ...

КОМЕНТАРІ