У Чернігові готують до відкриття нове велике виробництво

У Чернігові готують до відкриття нове велике виробництво

03.02.19 12:45 0 664
У Чернігові на території колишньої фабрики первинної обробки вовни готується до відкриття нове виробництво, розраховане на 150 найманих працівників. Підприємство галузі легкої промисловості, вироблятиме тканини.

Інвестором є київське ТОВ «Текстиль-Контакт», яке вже має в нашому місті швейне виробництво – «ТК-Стиль». Але якщо швейних підприємств в Україні сотні, то саме текстильних – одиниці.

1 лютого чернігівський міський голова Владислав Атрошенко провів робочу зустріч з засновником і власником ТОВ «Текстиль-Контакт» Олександром Соколовським, спільно разом відвідали обидва виробничі об'єкти.

«ТК-Стиль» знаходиться на вул. Інструментальній, 6. Фабриці 15 років. Зараз тут 125 працівників, з яких 75 швачок, і набирають ще. Шиють великими партіями верхній одяг – піджаки, пальто, брюки. Працюють виключно на давальницькій сировині, всю продукцію віддають замовникам, які переважно зарубіжні – наприклад, зараз вони з Німеччини і Франції. Причому це не мас-маркет, а більш дорогі бренди. Також, приміром, минулого року фабрика виготовила військову форму для країн НАТО – 5 тисяч комплектів.

За словами директора «ТК-Стиль» Світлани Тітової-Толстік, середній вік швачок – 45 років, але підприємство останнім часом поповнилося й молоддю, яку вчили професії самі. Зарплата залежить від виробітку, середня – 7 тис. грн. Також підприємство забезпечує безкоштовним обідом, спецодягом, готове надати кімнати в гуртожитку.

Нове підприємство – відокремлений підрозділ «Виробниче об'єднання ТК-Чернігів» - знаходиться по вул. Текстильників, 1. Вироблятимуть тут готову бавовняну тканину з вже зітканої. Сировина з Узбекистану та Білорусі. У Чернігові її оброблятимуть і фарбуватимуть, а також зможуть наносити на тканину спеціальні захисні плівки. Такі потрібні, наприклад, для армійського спецодягу.

Приміщення інвестори придбали занедбаним, із непрацюючим обладнанням. Приводити до ладу почали рік тому. Частину машин і механізмів фахівці перебрали і полагодили, зараз вони запущені в тестовому режимі. Окрім того, за словами власника, на підприємство ось-ось надійде вісім вантажівок з італійськими виробничими лініями.

Минулого року інвестиції в це нове виробництво склали майже 53 мільйони гривень, планується вкласти до кінця 2019 року ще порядку 100 мільйонів. Термін окупності інвестицій, за песимістичними прогнозами, 7-8 років, але будуть намагатися наростити обсяг виробництва та повернути їх раніше, розповів Олександр Соколовський.

Також він додав, що разом з верстатами монтуватимуться й сучасні системи вентиляції, які теж вже закуплені. Повітря буде подаватися в цехи та виводитися на дах, а також очищатися. Тобто виробництво буде безпечним.

За словами директора нового підприємства Володимира Ярмоленка, зараз у роботах із налагодження обладнання задіні 24 працівники. Зарплата прогнозується на рівні 9 тисяч гривень. Набирати кадри будуть поетапно, ближче до літа планують довести кількість працюючих до 150 осіб.

- Якщо 150 працівників і заробітна плата 9 тисяч, то місто очікує 200 тисяч гривень надходжень податків у місцевий бюджет. Тому це є важливим. Я ще раз хочу сказати, що бачу перспективу відновлення, відродження легкої промисловості, яка в нашому місті була досить високорозвиненою, -зазначив Владислав Атрошенко.

Він також наголосив на тому, що як міський голова, який хоче зробити більший обсяг робіт у Чернігові, зацікавлений у розвитку виробництв, які тут знаходяться. Для того, щоби люди отримали більші заробітні плати, і від цього були би більші надходження в міський бюджет.

- У шніх реаліях, 7 тисяч гривень по галузі легкої промисловості – це зарплата вища, ніж, наприклад, на «Чексілі». Але в загальному контексті ситуація така, що місто, наприклад, не може втримати водіїв тролейбусів на зарплаті 9 тисяч на руки, бізнес не може втримати вже працівників окремих професій і зарплатою 10 тис. грн і вище.

Якщо ж брати будівельну галузь, то на сьогоднішній день мені відомий випадок, коли провідний спеціаліст, отримуючи офіційну зарплатню 25 тисяч на руки на місяць, пішов в іноземну компанію працювати на 56 тисяч. Це теж реалії, які треба враховувати. І тут розуміння власника стосовно реального стану речей на ринку праці є, реальні погляди на життя, на розвиток і т. д. - і це мені як міському голові надзвичайно подобається, - додав мер.

Владислав Атрошенко вкотре наголосив на тому, що міська влада буде максимально сприяти бізнесу, створюючи комфортні умови. Потрібна буде допомога в чомусь – у межах можливостей міська влада буде її надавати. Навзаєм нічого не потрібно – тільки розвивати виробництво і платити заробітні плати людям.

- Завдання Чернігова – створити комфортні умови для інвестора. якщо брати українські міста, Чернігів це один із базових, де можна відроджувати легку промисловість. Є традиції, є певна кількість базових спеціалістів по цьому напрямку, -вважає міський голова.

Також мер зазначив, що можна більш активно залучати й місцеві ПТУ до підготовки кадрів.

- Але знов таки – виробника-власника термін навчання у три роки не влаштовує. Треба щоб було не більш, ніж півроку. Умови такі, що реагувати на запит промисловості і вчити потрібно більш динамічно. В Україні, на жаль, це все регламентовано навчальними програмами, і на місцевому рівні впливати на навчальні програми місто не може. І якимось чином коригувати їх по термінах – у тому числі. Це та проблематика, яку і на рівні міста, і на рівні країни потрібно піднімати й вирішувати спільно, - акцентував Владислав Атрошенко.

За словами підприємця, тільки за останні півроку в сучасне швейне обладнання тут вклали 4 млн. грн. Наприклад, на фото нижче - робітниця працює за верстатом, який вшиває кишені:

Готові жіночі брюки для відомого бренду:

Гладильний автомат:

Нова машина з програмним управлінням для пришивання ґудзиків вартістю 27 тис. євро, яка заміняє одразу кілька старих. Пришиває, перевертає і обмотує ниткою "ніжку":

Владислав Атрошенко: "Ми побачили, що в початківців тут зарплати ніжчі, але в кваліфікованих швачок – більше 7 тисяч на руки. Я розмовляв з дівчиною, яка працює тут швачкою 12 років і має саме таку зарплату. Більше зробив – більше отримав. Плюс на підприємстві є мотиваційні програми".

Нове підприємство:

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна: Зміни в ...
Наступна новина: 11-та громада на ...

КОМЕНТАРІ