Захист інформації в комп'ютерних системах

Захист інформації в комп'ютерних системах

07.02.19 16:02 0 2545

Захист даних в комп'ютерних мережах - це чи не найголовніша проблема в сфері інформаційних технологій. Над цим питанням пильно працюють тисячі фахівців. Згодом це призвело до необхідності виділити заходи щодо захисту інформації в комп'ютерних системах в окремий напрям, що отримало назву "інформаційна безпека".

Далі, ми розглянемо за рахунок чого дана безпека реалізується, а розповість нам про це модератор форуму Codeby.net, де безпосередньо можна прочитати багато цікавої інофрмації про захист інформації комп'ютерних мереж, злом паролів, хакерство та уразливості web-додатків.

Програмне забезпечення комп'ютерних мереж

Якщо не розглядати соціальні аспекти проблеми, то слід зосередитися на рівнях безпеки. У кожному з підходів мається на увазі два рівні таких заходів. Одна з них працює за рахунок системного програмного забезпечення, інша доповнює загальну захист апаратним забезпеченням (залізом).

Будь-яка комп'ютерна мережа повинна бути керована з єдиного центру, тобто функціонувати на основі особливої операційної системи. Такі системи отримали назву мережевих операційних систем.

Найбільш популярні - це мережеві ОС сімейства Unix і Microsoft Windows Server. Подібне програмне забезпечення виконує завдання з передачі повідомлень між комп'ютерами мережі (серверами і підключеними робочими станціями та іншими пристроями). Користувач ж отримує доступ до спільного дискового простору і принтера.

Наступним програмним компонентом є браузери - переглядачі. Браузери, крім основної функції, мають вбудовані засоби захисту від зовнішніх загроз, причому їх можна налаштовувати клієнта мережі самостійно або централізовано.

Технічне і апаратне забезпечення комп'ютерних мереж

Безпека має на увазі технічну допомогу за рахунок праці експертів і вузькоспеціалізованого комп'ютерного обладнання. Мережеве забезпечення має на увазі апаратну захист на основі цифрового обладнання.
Існують кілька типів такої безпеки на рівні:

  • хоста - головного постійно включеного ПК (сервера), що розподіляє ресурси всієї мережі;
  • мережевих адаптерів на кожному комп'ютері мережі, тобто плати з мікросхемами;
  • модемів (для мереж на основі телефонного дроту) і маршрутизаторів, в тому числі і в бездротової мережі.

Забезпечення інформаційної безпеки комп'ютерних мереж

Інформаційна безпека комп'ютерних мереж - складне завдання, яке вимагає великих знань в області програмних інтерфейсів і розуміння принципів функціонування апаратури. На рівні користувачів систем повинна проводитися роз'яснювальна робота, що сприяє формуванню в цьому суспільстві особливої  культури розуміння захисту інформації в корпоративних мережах.

За допомогою комплексу адміністративних і технічних організаційних заходів виробляється спеціальна політика безпеки підприємств.

Запорукою ефективного захисту інформації є:

  1. грамотне управління персоналом;
  2. забезпечення фізичного захисту;
  3. техпідтримка;
  4. вміння приймати оперативні рішення в аварійних ситуаціях;
  5. формування графіка профілактичних робіт в мережах.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Сонцезахисні окуляри - ...

КОМЕНТАРІ