У Чернігові запровадили європейський підхід до професійного навчання

У Чернігові запровадили європейський підхід до професійного навчання

08.02.19 10:15 0 575
У Чернігові вперше розпочинають навчання учнів ПТУ за дуальною системою. Про необхідність такої системи підготовки вже тривалий час говорять роботодавці, яких часто не влаштовують швидкість і якість підготовки кадрів профтехучилищами.

Не секрет, що додаткові фахівці на підприємство частіше потрібні "зараз", а не "через три роки". А обладнання на сучасних виробництвах може оновлюватися швидше, ніж навчальні плани й матеріально-технічна база наших ПТУ.

Ідея полягає в тому, щоби підготовка сучасного робітника відбувалася одразу в тісній зв'язці з тим виробництвом, на якому він потім працюватиме. Щоб освоєння навичок саме на виробництві займало переважну частину часу в навчальних планах. І щоб підготовка відбувалася швидше, даючи тільки необхідний базовий рівень, а подальшим підвищенням кваліфікації займалося вже безпосередньо підприємство. Саме такий підхід до підготовки робітничих кадрів існує, наприклад, в країнах Європи.

Днями в нашому місті почали реалізацію першого пілотного проекту навчання учнів ПТУ за дуальною системою. Вчора, 5 лютого, для них в урочистій обстановці відкрили спеціально обладнану навчально-виробничу дільницю на чернігівському підприємстві «Сівертекс» (колишня фабрика «Сіверянка»). Тут навчатимуться 30 учнів Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування – майбутні кравці, швачки і конструктори-технологи.

Привітати учнів та їх викладачів, а також усіх тих, хто сприяв втіленню пілотного проекту, завітав чернігівський міський голова. Звернувшись до них, він розповів про своє бачення розвитку легкої промисловості в Чернігові.

- Легка промисловість для Чернігова може бути однією з точок зростання. Я зараз бачу це по багатьох підприємствах, у які інвестують суттєві кошти. Історично Чернігів був містом легкої промисловості, тільки на одному «Чексілі» колись працювало близько 8 тисяч чоловік. Але зараз одна з перепон для інвесторів – дефіцит підготовлених кадрів. Вона зумовлена, в тому числі, певною відірваністю галузі професійно-технічної освіти від замовника, того самого інвестора. Тому це прекрасний приклад того, як поєднали зусилля виробниче підприємство і освітній заклад, - сказав він.

На думку Владислава Атрошенка, зарплати на чернігівських підприємствах теж зростатимуть, досягаючи поступово європейського рівня. Роботодавцям скоро доведеться йти на це незалежно від бажань, тому що інакше робітники просто виїжджатимуть за кордон.

Але одночасно підприємства закупатимуть більш складні верстати, які дозволятимуть одному працівнику виконувати роботу за кількох. Тому в робітників є серйозна причина постійно підвищувати свою кваліфікацію, додав міський голова.

Також перед присутніми виступили керівник міського управління освіти Василь Білогура, директор ТОВ «Сівертекс» Вікторія Лазаренко та директор Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування Світлана Михалко.

За дуальною системою навчатимуться 30 учнів. Вони та їх батьки підписали тристоронні договори з училищем та підприємством про те, що після випуску залишаться працювати на цьому підприємстві. Останнє не тільки надає навчальну дільницю, а й під час навчання платитиме учням стипендію в розмірі 1 тис. гривень на місяць. Окрім того, після двох місяців навчання учні почнуть отримувати ще й заробітну плату за ті вироби, які відшивають. Графік навчального процесу буде наступним: місяць виробничої практики, місяць теоретичного навчання в училищі.

У цехах "Сівертексу":

Ось таким є нове сучасне обладнання на шніх підприємствах. Оператор Едуард Блохін програмує комп'ютеризований розкрійний комплекс "Вектор":

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Учасники бойових дій ...
Наступна новина: Тернопілля: «Відновлення ...

КОМЕНТАРІ