Як українці зможуть змінювати постачальника електроенергії?

Як українці зможуть змінювати постачальника електроенергії?

08.02.19 11:21 0 1422

Починаючи з липня 2018 року, українці можуть вже починати підшукувати собі нового постачальника електроенергії. А з наступного року - укладати договори з новими продавцями. За новим законом «Про ринок електроенергії» до середини грудня всі обленерго повинні відокремити постачання (продаж) енергії від її розподілу. Тобто монополістом залишиться тільки оператор електромереж, ну а купити електричну енергію можна буде у кого завгодно. Постачальник, виділений з обленерго, стане лише однією з подібних компаній. І оператор мереж зобов'язаний надати рівний доступ усім постачальникам, у яких є ліцензії.

Процедура зміни постачальника прописана в правилах роздрібного ринку електроенергії, які були прийняті НКРЕКУ 14 березня 2018 року.

Але це тільки формально, так би мовити, на папері. Адже право вибору постачальника нічого не означає, якщо вибирати буде ні з кого. Наприклад, зараз на ринку газу, де така ж реформа стартувала дещо раніше, ціна для населення встановлюється державою і тому від зміни постачальника споживач нічого не виграє.

Правила перехідного періоду

електроенергіяНайбільш ймовірно, що убогість вибору нових постачальників на час перехідного періоду, який закінчується в 2020 році, не надто змінить картину постачання електроенергії населенню.

Як розповів заступник директора департаменту Національної комісії держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Антон Гудаченко, зміна постачальника - це право споживача, а не його обов'язок.

Тому тим, хто не захоче змінювати постачальника або не знайде альтернативу, місцеві компанії від обленерго будуть поставляти світло за регульованим тарифом, який затверджується НКРЕКУ. Ця ж компанія буде вважатися «постачальником універсальної послуги» і не зможе задирати ціну як їй заманеться. А після закінчення перехідного періоду постачальники універсальних послуг будуть вибиратися на відкритому конкурсі.

Постачальник універсальної послуги зобов'язаний постачати електроенергію населенню та малому бізнесу і не може відмовити, будучи зобов'язаним укласти договори з усіма фізособами.

«Ви не можете змінити універсального постачальника. Тому що він діє на певній території, закріпленій безпосередньо за ним. Наприклад, житель Львова не зможе змінити умовний "Львівенергопостач" на "Київенергопостач"», - пояснив Гудаченко.

Але якщо на ринку того ж Львова з'явиться постачальник електроенергії за нерегульованим тарифом та його пропозиція зацікавить людей, то побутовий споживач зможе змінити постачальника.

Тобто, фактично побутові споживачі зможуть вибирати собі постачальника тільки з 2020 року. Зате бізнес майже напевно спробує перейти на договори з іншими компаніями.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Тернопілля: степан Барна ...
Наступна новина: На Тернопільщині стартує ...

КОМЕНТАРІ