Відмінності між винаходом і корисною моделлю

Відмінності між винаходом і корисною моделлю

10.02.19 20:25 0 2225

Винахід і корисна модель є схожими об'єктами інтелектуальної власності, що характеризують технічні рішення. А яка у них відмінність нам розповість співробітник юридичної агенції "Віконсалт", де безпосредньо можна замовити патент на полезную модель.

Основні відмінності:

  1. Об'єкти захисту. Винахід захищає спосіб і продукт (пристрій, речовина тощо), корисна модель вужча в плані можливих об'єктів охорони, тому що охороняє тільки пристрій.
  2. Терміни дії. для винаходу 20 років, для корисної моделі - 10 років.
  3. Вимоги до патентоспроможності. До винаходу застосовується додаткова умова патентоспроможності винахідницький рівень, вимоги до новизни винаходу і корисної моделі відрізняються.
  4. Особливості складання формули та опису. До корисної моделі пред'являються більш жорсткі вимоги до формулювання технічного результату, а також викладу ознак формули.
  5. Строки отримання патенту. В середньому патент на корисну модель можна отримати за 6-9 місяців, що в 2-3 рази швидше, ніж патент на винахід.
  6. Витрати. Мита за патентування винаходу вище; часто послуги патентних повірених при патентування винаходу коштують дорожче, ніж в разі корисної моделі.

Таким чином, очевидними перевагами винаходу є широкий спектр об'єктів, що захищаються, а також більший термін дії патенту, а для корисної моделі - менш жорсткі вимоги до патентоспроможності, і порівняно швидке отримання патенту.

Можливий також захист одного рішення одночасно патентами на корисну модель та винахід. Для цього можна використовувати два підходи:

  • Подаються дві ідентичні заявки, при цьому заявка на винахід подається в відомство раніше (мінімум на 1 день), ніж корисна модель. В результаті, оскільки експертиза заявки на корисну модель проходить швидше, експертиза не може протиставити заявку на винахід (вона публікується тільки через 18 місяців) і видає патент на корисну модель. Експертиза заявки на винахід проходить довше, і оскільки ця заявка подана раніше корисної моделі, по ній також видається патент. Однак даний шлях має істотний недолік - видача патенту на корисну модель згодом може бути оскаржена, оскільки патент на корисну модель має більш пізній пріоритет і йому може бути протиставлено винахід.
  • Формули патентів на винахід і корисну модель складаються з невеликою відмінністю, заявки подаються в один день. В результаті заявки не зважають ідентичними і оскільки мають один і той же пріоритет не можуть бути протиставлені один одному. Таким чином, видається обидва патенту. Даний шлях є найбільш оптимальним.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Зеленый тариф в Украине: ...
Наступна новина: Бізнес-модель маркеплейс: ...

КОМЕНТАРІ