Чернігів: До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Чернігів: До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

14.02.19 11:24 0 736
13 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка відбулися урочисте зібрання та концертна програма. Як відомо, цього року відзначається 30-річчя з дня завершення виведення радянських військ з Афганістану.

У залі театру зібралися воїни-інтернаціоналісти, ветерани Другої світової війни та Збройних Сил України, воїни Чернігівського гарнізону, учасники АТО/ООС, рідні та близькі військових.

Привітати військових з цією знаковою подією прийшли голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник, заступник голови обласної ради Арсен Дідур та заступник міського голови – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко.

У вітальних виступах згадувалися історичні події афганської війни, а також звучали слова щирої вдячності за проявлені мужність і вірність військовому обов'язку.

- Вже минуло 30 років, але ніхто з нас не забуде переживань тисяч матерів та батьків, які з полегшенням зітхнули, коли 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афганський кордон. Скільки б років не пройшло – неможливо викреслити з нашої пам'яті приклади мужності і вірності військовому обов'язку. Від імені Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка та від себе особисто щиро вітаю і дякую всім воїнам, які виконували свій військовий обов'язок під час збройних конфліктів на території інших держав. Також доземний уклін всім матерям, які виховали сильних та відважних синів, справжніх героїв, - сказав Сергій Фесенко.

Він також побажав всім міцного здоров'я, довголіття, доброго настрою, світлої радості, благополуччя. А нашій країні миру, спокою та божого благословення.

Під час урочистостей керівники області та міста вручили почесні відзнаки.

За активну громадську позицію та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав Почесною грамотою Чернігівської міської ради та виконавчого комітету нагороджені:

* Довбенко Володимир Михайлович, Чернігівська міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

* Кручик Юрій Миколайович, Чернігівська міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Подяка Чернігівського міського голови оголошена:

* Мирошниченку Едуарду Валентиновичу, Чернігівська міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

* Шиповій Людмилі Володимирівні, Чернігівська міська організація Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

Завтра, 14 лютого, запланована зустріч міського голови Владислава Атрошенка з сім'ями військовослужбовців, загиблих в Афганістані. А 15 лютого усі бажаючі чернігівці можуть долучитись до загальноміських заходів: покладання квітів до меморіальних стел загиблим учасникам АТО у сквері ім. М.М. Попудренка, мітинг та покладання квітів до Пам'ятного знаку чернігівцям – воїнам-інтернаціоналістам на площі Дружби народів.

Виведення військового контингенту з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених у квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо Демократичної Республіки Афганістан, й тривало дев'ять місяців, тобто до 15 лютого 1989 року. Операція з виведення військ постійно піддавалася атакам з боку противника. За цей термін Афганістан покинули понад 100 тис. військовослужбовців.

Через війну в Афганістані пройшли близько 2 тисяч мешканців Чернігова, з області - 7,5 тис. жителів. Чернігівщина тоді втратила 119 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова.

Ветерани афганської війни не залишаються осторонь подій, які й зараз відбуваються в Україні. Так, 15 бійців з Чернігова - а загалом з Чернігівщини більше 40 військових - брали участь у війні на сході України. Загинули 2 воїни-афганці.

На честь загиблих у Чернігові названі п'ять вулиць, встановлено 17 меморіальних дошок. Так, у серпні минулого року на фасаді житлового будинку по вул. Шевченка, 32 встановлена пам'ятна дошка Герою України, афганцю, учаснику Євромайдану та АТО Олегу Міхнюку. Також його ім'ям перейменована вулиця Воїнів-інтернаціоналістів.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Аптека на вул. Руська,23: ...
Наступна новина: Переваги вторинного житла ...

КОМЕНТАРІ