Унікальний розпис прикрасить стіни Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі

Унікальний розпис прикрасить стіни Свято-Михайлівського кафедрального собору у Житомирі

16.02.19 12:15 0 942
Вже наступної осені на стінах Свято-Михайлівського кафедрального собору з'являться унікальні розписи, ескізи яких були представлені під час прес-конференції.

Презентували проект «Розпис Свято-Михайлівського кафедрального собору м. Житомир» єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору отець Богдан Бойко, художник-оформлювач Денис Білянський та меценати.

— «Дякую кожному, хто долучився до втілення ідеї, яка сприяє розвитку церкви. Вся ця робота – це постійна співпраця, що об'єднує кожного і допомагає продовжувати наш успішний початок. Сподіваюся, підтримка громади буде й надалі, і тих, хто долучиться до проекту, ставатиме більше»,- звернувся до присутніх єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій.

За словами настоятеля собору отця Богдана Бойка проект стартував 20-ть років тому, коли громада запропонувала прикрасити стіни собору саме тим розписом, який міг передати українську духовну культуру:

— «Метою прес-конференції є абсолютно не піар, а поширення інформації про наш проект та популяризація української художньої церковної ідентичності. Ми хочемо, щоб в українських храмах розпочали відновлення, реставрацію нашого традиційного розпису».

Під час презентації можна було переглянути ескізи розписів, які з'являться на стінах собору вже цієї осені. Всі вони є унікальними, адже не зустрічаються ні у одному храмі світу, а їх стилістика повертає нас до культури розпису храмів часів Київської Русі.

— «Нашій ініціативі вже 15 років, протягом яких із певними перервами проходять роботи над розписом стін собору. Також за цей час змінився склад команди – від 30 на початку до 10-ти майстрів, які постійно тепер із нами. Всі люди, які працюють над проектом – це найкращі художники, реставратори та дослідники. Метою є не просто оформлення, а повернення «обличчя» Свято-Михайлівського собору», - розповів художник-оформлювач Денис Білянський.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: медичні ...
Наступна новина: Житомирщина: за місяць ...

КОМЕНТАРІ