Теплові насоси: основні переваги

Теплові насоси: основні переваги

17.02.19 15:49 0 1068

Питання опалення будинку - один з перших пунктів, який потрібно ретельно продумати, починаючи будівництво власного житла. При виборі джерела опалення та приготування гарячої води звертають увагу на ряд чинників:

  1. Суму щомісячних витрат на опалення при виборі того, чи іншого джерела тепла.
  2. Вартість капітальних витрат для установки системи опалення «під ключ».
  3. Ефективність роботи системи опалення та зручність проживання з нею в будинку.
  4. Необхідність підключення комунікацій, а також вартість їх введення в будинок й ін.

Останнім часом дедалі частіше майбутні домовласники висувають до системи опалення ряд додаткових вимог:

  • Мінімальні потокові витрати на опалення і ГВП з оптимальним терміном окупності опалювального обладнання.
  • Максимальна безпека роботи опалювального обладнання, висока екологічність.
  • Високий комфорт в будинку при будь-якій температурі навколишнього середовища, можливість точного налаштування та підтримки клімату в будинку тощо.

Слід також згадати, що не тільки високі вимоги до ефективності роботи системи опалення, але також і постійно зростаючі тарифи на природний газ змушують користувачів звертати свою увагу в бік альтернативних способів опалення: повітряних і геотермальних теплових насосів.

Сьогодні ми хотіли б просто і коротко розібрати тему переваг теплових насосів. Чим же так гарні теплові насоси і якими недоліками вони володіють? Про все по порядку.

Переваги теплових насосів

При виборі опалювальної системи з використанням теплових насосів слід уважно вивчити їх переваги та недоліки, щоб у повній мірі розуміти на користь якого обладнання варто приймати рішення.

Висока економічність

Головна відмінна риса теплових насосів в порівнянні з традиційними джерелами тепла - висока ефективність роботи, а значить і економічне.

Як правило, тепловий насос здатний виробити близько 3-5 кВт теплової енергії, використовуючи всього 1 кВт електричної енергії. Електричний котел з 1 кВт електроенергії виробляє 0,9-1 кВт теплової енергії. Тобто теплові насоси дають в 3-5 разів більше теплової енергії в порівнянні з електрокотлами.

Теплові насоси австрійської компанії Heliotherm мають ще більш високий коефіцієнт перетворення тепла (COP), який может досягати значення 6-7. Тобто теплові насоси Heliotherm можуть виробляти до 7 кВт теплової енергії, витративши для цього всього лише 1 кВт електричної енергії.

Яким чином це можливо? Справа в тому, що теплові насоси не виробляють тепло за допомогою нагрівання, вони переносять низькопотенційне тепло з вулиці в будинок.

Ще дуже важливий момент в питанні економічності теплових насосів - використання електричної енергії. Крім того, що тепловий насос використовує мінімум електроенергії варто сказати, що домовласник платить за «світло» за мінімальними цінами. На даний момент на території України діє спеціальний тариф на електроенергію для опалення будинку тепловим насосом зі споживанням до 3000 кВт в місяць.

Найбільш економічні теплові насоси двох типів: теплові насоси Грунт-Вода і теплові насоси Вода-Вода. Менш економічні, але дешевші при монтажі воздушные тепловые насосы. У будь-якому випадку при виборі теплового насоса потрібно обов'язково проконсультуватися з фахівцями, щоб прийняти правильне і обґрунтоване рішення.

Універсальність та комфорт

Крім високої ефективності роботи системи опалення теплові насоси забезпечують будинок необхідною кількістю гарячої води (навіть якщо потрібно приготувати гарячу воду для басейну). І ще теплові насоси максимально економно роблять те, що газові та твердопаливні котли не здатні: забезпечують будинок прохолоду в жарку пору року.

Тобто теплові насоси максимально ефективно виконують такі функції:

  1. Обігрівають будинок.
  2. Забезпечують мешканців гарячою водою.
  3. У жарку пору року охолоджують приміщення будинку.

Надійність та безпека

Основний робочий елемент в тепловому насосі - компресор. Такий же, як у вашому холодильнику на кухні, тільки значно більшої потужності. Тому завдяки простий і продуманій конструкції теплового насоса він може працювати безперебійно більше 25 років і більше. Ні газові, ні твердопаливні, ні електричні котли не мають такого терміну служби.

Крім того всі процеси в холодильному контурі відбуваються в замкнутому просторі. В роботі теплового насоса виключений людський або зовнішній фактор. Ні процесів горіння, нічому вогонь чи диміти.

Теплові насоси абсолютно безпечні для мешканців будинку і для самого навколишнього середовища. Робота системи опалення або охолодження з використанням теплового насоса виключає викид будь-яких шкідливих речовин, як це відбувається під час роботи газових, або твердопаливних котлів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Колір шпалер і правила ...
Наступна новина: Традиційна vs нетрадиційна ...

КОМЕНТАРІ